Военномедицинска академия бе домакин на изнесеното заседание на Комисията по отбрана към 43-тото Народно събрание.

Преди началото народните представители имаха възможност да се запознаят с откритата в началото на месеца Клиника по Нефрология, и реновираните Аула и учебни зали.

Началникът на ВМА ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров, д.м.н. запозна депутатите с финансовото състояние на болницата. Отчетът ясно показва, че благодарение на дисциплината, на направената реформа, на намалените разходи по редица пера дълговете на лечебното заведение към момента са под 30 млн.лв., при близо 230 млн.лв. /главница – 114,300 млн.лв. и лихви – 113,200млн.лв./ към 30.06.2014г.

Проф. Петров представи и част от апаратурата, която е закупена с дарения: Радваме се на изключително голямо уважение и дарения от хората и нашите пациенти, за което сме им изключително благодарни.

Една от перспективите на ръководството на болницата е създаването на Военномедицински университет. В свое постановление Министерски съвет вече записа, че с цел подготовка на медицински кадри за нуждите на въоръжените сили се планира създаването на Център за професионално обучение и Военномедицински университет към ВМА.

Председателят на комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов засвидетелства подкрепа за тази идея: Приемам я като предизвикателство и очаквам, когато мине процедурата за този университет, да направим една съпоставка какво ще включва, дали по някакъв начин ще засяга останалите медицински университети и т.н. имайки предвид базата, с която разполагате – и като Академия, и като квалификация, мисля, че можем да подкрепим тази идея.

Заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, в присъствието и на постоянния секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, отчете състоянието, дейностите и перспективите за развитие на санаториалното лечение в Министерството на отбраната, както и на многопрофилните болници към ВМА в Сливен, Пловдив, Варна и Плевен.

Експертът по сигурността Славчо Велков запозна присъстващите на заседанието с готовността на ВМА и подчинените и болници да участват в предотвратяването на опасностите от биотероризъм и осигуряването на новите задачи пред Въоръжените сили, поставяни от Закона за противодействие на тероризма, който предстои да бъде приет на второ гласуване от Народното събрание.

Предвид напрегнатата ситуация в Близкия Изток, той допусна, че е възможно да се увеличи обема на мигрантските вълни. Той допълни, че възможностите на ВМА за реакция при терористични атаки, в това число и биотероризъм, са подробно разписани в съответните нормативни актове.

А за това какви заболявания са открити при бежанците в регистрационно-приемателния център в гр. Харманли докладва полк. доц. Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести . Той успокои, че към момента няма открита масова зараза сред чужденците и призова с да не се преекспонира и спекулира с темата.

По думите му, ВМА може да реагира светкавично при кризисна ситуация в това отношение.

Към момента няма никаква опасност от заразяване на българските граждани с такива екзотични болести, с които се спекулира в последно време. Но те не биха били проблем, включително и съвсем екзотичните болести на бежанци, идващи от Африка, като проказа, шистозомиаза. Имаме готовност и мислим за тях, подчерта доц. Попов.

Що се отнася до темата за биотероризма, той подчерта, че в Клиниката по Инфекциозни болести има разработен план, освен това има разгърнати звена в страната, посредством многопрофилните болници в страната, част от структурата на ВМА: Имаме възможност за отговор на такъв биотероризъм. Освен това, в клиниката има изграден цял етаж с възможност за лечение на пострадали от биотероризъм.

След изчерпване на дневния ред председателят на комисията заяви, че направените изводи удовлетворяват народните представители.

Той поздрави ръководството на ВМА за реформата и отчета за направеното в болницата.

По отношение на годишния бюджетен баланс виждаме, че се топят големите задължения и вярвам, че с помощта и на министерство на отбраната ще финализирате тази тенденция на нулево ниво, заключи генерал от резерва Михов.