Европейският парламент гласува в подкрепа на спиране на преговорите за присъединяване с Турция заради чистката след неуспешния опит за преврат в страната през юли.

Приетата резолюция няма задължителен характер. В нея се призова „Комисията…и държавите членки временно да замразят процеса на преговори за присъединяване с Турция”.

Преди вота ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини заяви по време на дебатите на сесията, че отношенията на Турция и ЕС са на кръстопът и че „преходът от риторика към действия по въпроса за смъртното наказание ще бъде сигнал, че Турция не иска да бъде член на европейското семейство, нито на Съвета на Европа, нито на Европейския съюз”.

По-рано Могерини е изразявала загриженост от възможността за възстановяване на смъртното наказание в Турция, от ограничаването на свободата на словото и медиите, както и от задържането на членове на турския парламент. ЕС многократно е заявявал, че поведението на Анкара поставя под въпрос нейния стремеж за влизане в общността.

Споразумение за асоцииране между европейските институции и Турция е подписано през 1963 година. През 1987 година Анкара подава молба за членство в ЕС. Преговорите за встъпване на Турция в общността започват едва през 2005 година.