Законодателна промяна в Закона за защита при бедствия ще позволява мобилните оператори да пращат локацията на изчезнали в планината.

На брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че е провел среща с представителите на ПСС и заедно са обеднили усилията си около текста, който да запълни правният вакуум, който има към настоящия момент.

„Само при тежки престъпления мобилните оператори могат да реагират и да установят клетката, в която се намира даден мобилен телефон. Имаше липса за бедстващи хора, където да могат да реагират компетентните органи и планински спасителни служби, които да могат да установят местонахождението на лица в беда”, заяви Цветанов.

Текстът е консолидиран с всички ПГ. „Законопроектът предвижда до 2 часа при подаване на сигнал от планинските спасителни служби или бедстващо лице, да може ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” да направи съответната процедура и да ни предоставят информация, която да бъде предоставена веднага и на ПСС“, разясни Цветан Цветанов.

Според него ще се ограничи възможността да се ползва човешки ресурс на хора, които нямат тази подготовка за работа в лоши метеорологични условия в планината. Искаме да ангажираме максимално експертизата и подготовката, която имат планинските спасители, добави председателят на ПГ на ГЕРБ.