Средната продължителност на живота на мъжете и самците примати е по-кратка от тази на жените или самките, като дори съвременната медицина няма отговор на какво се дължи този факт, пишат американски учени в свое изследване.

„Изоставането на мъжете в тази област има дълбоки еволюционни корени. Вероятно това е свързано с факта, че мъжете имат само една Х-хромозома и само един набор от нейни гени, което ги прави по-уязвими на мутации“, каза доктор Сюзън Албъртс от университета „Дюк“ в Даръм, САЩ. По думите й на по-кратката продължителност на мъжкия живот може да влияе и склонността на силния пол да влиза в конфликти. „Ако намерим причината можем да помогнем на мъжете да ни догонят“, допълни тя.

Заключенията на Албъртс и нейните колеги се основават на проследяване на измененията в разликата на продължителност на живота между мъже и жени в рамките на период от 250 години. Те са проучвали историята на живота и смъртта на близо един милион души от Европа, Азия и Африка.

Екипът е извършил допълнително проучване и върху шест вида примати, чийто живот е бил проследен от зоолози в продължение на от 30 до 50 години.

Наблюденията на учените са потвърдили, че средната продължителност на живота на човек в повечето развити държави се е удвоила. Ако в началото на 19 в. тя е била 35-36 години, то сега е над 80 години. Този ръст се наблюдава както при мъжете, така и при жените, независимо от социалните групи, към които принадлежат.

В същото време екипът е установил, че има нещо, което остава почти неизменяемо от времето на Наполеон насам, а именно разликата в продължителността на живота между мъжете и жените. Преди 200 години жените са живеели средно с по 3-4 години повече от мъжете и това е останало непроменено и до днес, независимо от прогреса в науката и медицината.

Разликата също така съществува както при европейците, така и при африкански и индиански племена. Същото важи и за приматите, което говори за еволюционни причини за съществуването на разликата.

По данни на световната здравна организация средната продължителност на човека днес е 71 години, като във всички части на планетата – от най-бедните африкански страни до развитите държави от Западна Европа, разликата в продължителността на живота между мъжете и жените се запазва.