Боксьорката на БК „Русе“ Севда Асенова успя от трети опит да спечели европейската титла в 10-то първенство на Стария континент при жените. След двата си сребърни медала в предишни шампионати Севда се поздрави най-сетне със златото при 48-килограмовите състезателки, завоювано във финален мач срещу шведката Лизе Сандебер. Съдиите от Русия, Гърция и Турция бяха единодушни - 3:0 /40:36, 40:36, 40:36/.
Ръзвълнуваната Асенова не издържа и се разплака на ринга. На слизане тя бе посрещната от президента на федерацията Красимир Инински и спортния министър в оставка Красен Кралев. Севда заслужи аплодисментите и на известния в близкото минало боксьор Петър Лесов, а зрителите в зала „София“ изригнаха с „Българи, юнаци“. Спортният коментатор Петър Василев пък сравни стила й на боксиране с този на легендарните Ивайло Маринов и Даниел Петров-Пинчера.
Суперлативи заслужиха още Станимира Петрова /54 кг/ и Деница Елисеева, които се качиха на ринга след Севда и също взеха европейски титли.
Русенката направи чудесни три рунда, в които взе достатъчен аванс. Боксът в четвъртата част бе малко разпилян заради хаотичните опити на шведката да търси нокаутиращ удар, но Севда я спря с блестящи контри. Явно личният й треньор Павел Сяров я бе подготвил чудесно за това европейско първенство.
С титлата в София Асенова се превръща в един от фаворитите при тазгодишното допитване на „Утро“ за спортист на сезона в Русе.