Поне 63 разработени бизнеса са обявили за продан в интернет русенски предприемачи, показа проверка на „Утро“. В списъка влизат магазини в центъра на града и околни населени места, заведения, производствени фабрики, хотели, фотоволтаичен парк, логистичен парк, спортно-развлекателен комплекс и др.
10 са обявените за продан бизнеса в най-големия и достоверен специализиран сайт. Най-скъпата оферта там е за промишлен терен с напълно изградена инфраструктура за 4 млн. евро. Десет пъти по-малко - 400 хил. евро, се искат за „Бизнес с гарантирана доходност“, според офертата, включващ двуетажна сграда с магазини, ресторант и складове, с изградена на покрива фотоволтаична централа, продаваща ток на „Енерго-Про“.
Много повече оферти за бизнеси онлайн има в специализираните сайтове за имоти. От тях научаваме, че за продан са обявени цели 9 хотела в областта, повечето в малки селца. Числото им изглежда доста сериозно на фона на всичко 41 места за настаняване в Русе и региона. По всичко изглежда, че прехваленият селски туризъм, за развитието на който се правят какви ли не европейски и национални програми, не може да се развива устойчиво и бизнесът там не върви.
Най-голям е броят на предлаганите производствени помещения - цели 35. Очевидно желаещите да стартират някакво ново производство няма да имат затруднения да намерят подходящо място. В последните години обаче нагласите се смениха и голяма част от фирмите предпочитат не да купят помещение или да го строят, а да го вземат готово под наем. За това говори и броят на парцелите, подходящи за застрояване, които търсят купувач - оферирани са над 230 такива.
В последните две години броят на предлаганите бизнес имоти намалява, макар и бавно. Въпреки това по всеобщо мнение средата за най-малкия бизнес се влошава, затова мнозина собственици на такъв предпочитат да ги предложат на пазара. Това не означава задължително, че те изпитват някакви проблеми или са заплашени от фалит. В света на бизнеса всичко се купува и продава и е възможно собствениците им да се насочват към други по-печеливши начинания и по този начин търсят да осигурят средства, с които да ги финансират.