За 17 от блоковете в Русе програмата за саниране няма да спре и през 2017 година тяхното обновяване ще бъде изпълнено. Всички останали обаче, сред които има 10 блока с подписани тристранни договори между общината, Българската банка за развитие и областния управител, както и 61, чиито документи са в банката и чакат подписи, ще се надяват Националната програма за саниране да бъде отворена отново. 
Причината за временното стопиране е, че е изчерпан ресурсът от един милиард лева, осигурен по програмата. По тази причина регионалният министър в оставка Лиляна Павлова е уведомила кметовете на общини да не сключват нови договори с фирми изпълнители и да не обявяват нови обществени поръчки, докато парламентът приема бюджет за догодина и бъде потвърдено продължаването на програмата. Уведомлението за спирането на програмата е разпратено до кметовете в понеделник. 
Общият брой на подписаните тристранни договори за Русе е 31, като в тях са включени 4-те сгради, които вече са завършени. Оказа се обаче, че няма значение дали блокът има сключен тристранен договор, ако за него все още не е подписан договор за изпълнение с дадена фирма по проведена обществена поръчка за строителните дейности.
Колко точно са одобрените за саниране блокове в Русе и за колко от тях са изпратени документи в Българската банка за развитие, обаче не може да се каже с точност, тъй като регистърът за изпълнението на националната програма не е обновяван от 18 октомври. 
В интервю за „Утро“ преди броени дни кметът Пламен Стоилов изрази огромните си притеснения, свързани с програмата за саниране. Те бяха за това дали ще има кой да подпише договорите за русенските блокове, чиито документи са в Българската банка за развитие. 
Тогава той каза: „Ако успеем да санираме 104 блока, които вече са заявени при нас, ще достигнем 1/3 от всички сгради в общината, които имат възможност да бъдат обновени. От една страна, това ще промени визията на града, а от друга - ще има работа и за бизнеса. Надявам се следващото правителство да продължи политиката за саниране на жилищни сгради, защото Националната програма е уникална и работи изцяло в интерес на хората“.