Правилно Русенският административен съд е приел, че 108-те отвора на покрива на хале 3 на „Монтюпе“ ЕООД трябва да останат принудително пломбирани и да не се допуска тяхното отваряне. Това реши окончателно Върховният административен съд /ВАС/, пред когото от завода обжалваха наложената от РИОСВ рестрикция.
Върховните магистрати отчетоха, че загубите и уронването на престижа на дружеството нямат връзка със затварянето на прозорците, от които се смята, че са бълвани облаци зловония над града. Носещите се миризми бяха видени на 10 и 11 септември от екоинспектори, след което люковете бяха запечатани, а „Монтюпе“ се сдоби с 500 000 лева глоба. 
Впоследствие заради повторно отваряне, този път на противопожарни люкове, бяха блокирани и двете производствени линии за леене на алуминий в халето.
Като евентуални парични загуби за завода е възможно да бъдат разглеждани само тези, които са в резултат от ограничаване на част от дейността на дружеството, което изисква промяна в производствения му цикъл, респективно промяна на производствените разходи и необходими инвестиции за поддържане на производството. За тези факти обаче са изложени само твърдения и прогнози, но не са представени доказателства, посочи още ВАС.
Отделно „Монтюпе“ обжалва самата заповед, с която е наказано да затвори прозорците, като делото предстои да стартира в Русе.
От РИОСВ смятат, че с отварянето на подобни люкове и отвори, монтирани в производствените халета, заводът проветрява замърсената вътре работна среда, тъй като аспирацията и пречиствателните съоръжения не могат да обхванат всички миризми и емисии, които се отделят по време на работа. Така в халетата влизал свеж въздух за сметка на стелещите се над града тежки миризми.