Комисията за защита на потребителите (КЗП) е на път да реши проблема с швейцарските кредити, след като обяви постигнато споразумение с една от трите банки, отпуснали ипотечни кредити във франкове, съобщиха от регулатора. Засега не се уточнява с коя от трите финансови институции - Пощенска банка, УниКредит Булбанк или Пиреос банк, вече има договореност.
По силата на постигнатото споразумение банката поема 80% от валутния риск от момента на тегленето на кредита, уточняват от КЗП. Това означава, че обслужвалите коректно заема си ще бъдат в хипотезата, че все едно са го взели в евро или в лева. Те ще плащат и преференциален лихвен процент, който е по-изгоден от този за настоящите кредитополучатели. 
Споразумението обхваща и тези длъжници, които не са били редовни платци и срещу тях няма издадени изпълнителни листове, а тези, срещу които е образувано изпълнително производство, могат да търсят правата си по съдебен ред.
По данни на БНБ към януари 2015 г., когато Швейцарската централна банка премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро и това оскъпи рязко валутата, в България са били отпуснати 1884 ипотечни заема в швейцарски франкове. Хиляди потребители се оказаха в тежко положение и в страната избухнаха протести. Такива бяха проведени и в Русе.
През януари миналата година Пощенска банка предложи две програми, насочени към клиентите със заеми в швейцарски франкове, включително за превалутиране на заема.