Жителите на три русенски села подготвят протестни действия и планират да блокират движението по главния път Русе-Кубрат. Причината за блокадата са преминаващите през селата Червена вода, Бъзън и Семерджиево тежкотоварни превозни средства, които тормозят денонощно хората и не им дават минута спокойствие. Червеноводчани вече имат опит в организирането на протести и блокади, като за тях това ще е четвърти опит да се реши наболелият от години проблем. За първи път обаче подкрепа ще им окажат и потърпевшите жители на Бъзън и Семерджиево. Живеещите над 150 души по главната улица „Бачо Киро“ в Бъзън също недоволстват от непрекъснато преминаващите през селото тирове, вследствие на което къщите им  са напукани. Сходен е и проблемът в Семерджиево, като редовно в кметството постъпват сигнали и жалби за паднали мазилки и появили се пукнатини по къщите. Потърпевши основно са живеещите над 30 семейства по ул. „Ветовско шосе“, като проблемите им са се задълбочили през лятото, когато селото беше част от обходния маршрут заради ремонта на Писанския мост. Вече е минала и комисия, която е огледала и описала щетите по къщите, а жителите на Семерджиево също са готови да излязат на протест. 
Хората от Червена вода пък продължават да настояват да се изгради околовръстен път, като на 2 октомври отново е изпратена подписка до областния управител Стефко Бурджиев и Агенция „Пътна инфраструктура“, в която са се включили над 200 души. 
Всъщност голяма част камионите и тежкотоварните машини минават през селата, тъй като за шофьорите този маршрут излиза по-евтин, а и никой не иска винетки. Това обаче е за сметка на къщите покрай пътя и техните обитатели, а асфалтът се разбива и е осеян с пропадания и неравности.