От началото на ноември се наблюдава плавен, но слаб възходящ тренд при движението на индекса на тържищните цени, който е в резултат от поскъпването основно на сезонните плодове е зеленчуци. В края на периода индексът се стабилизира на ниво от 1.307 пункта, като повишението му спрямо началото на месеца е 1,8%, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Седмичните колебания при цените на основните хранителни стоки се движат в диапазона на 2-3%. През седмицата е отчетен слаб спад на цената на лещата и ориза. След наблюдаваната възходяща тенденция при цената на захарта от началото на годината, в началото на ноември има стабилизиране на стойностите. 
Цените на олиото и яйцата се задържат около нивата от предходната седмица. При цената на брашното в средата на периода се наблюдава незначително колебание нагоре от 2 - 3 стотинки. Цените на млечните произведения също остават сравнително стабилни, с незначителни седмични колебания от 1-2%. Цените на месото и месните произведения остават без съществена промяна спрямо предходната седмица, като отклоненията са около и под 1%. 
При цените на плодовете и зеленчуците се наблюдават разнопосочни тенденции. От наблюдаваните плодове поскъпване на седмична база в диапазона 2-5% има при гроздето от внос, а предлагането на българско грозде е незначително. От началото на месеца се наблюдава увеличаване на предлаганите количества цитрусови плодове, а цените им започват плавно да падат. През седмицата е отчетен спад на цената на портокалите и лимоните с около 5-8%. При цената на ябълките също има известен спад на седмична база с 3-5%, който е по-силно изразен през втората половина на периода.
При движението на цените на зеленчуците през изтеклата седмица се наблюдават характерните за сезона тенденции. Поскъпване на седмична база с 5-15% има при българските оранжерийни краставици и зеления пипер. Лек спад на цените се наблюдава при зелето.
Цените на останалите зеленчуци, предмет на този анализ, се задържат около нивата от предходната седмица.