Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че търговското споразумение на САЩ с ЕС няма да бъде сключено сега, след като на власт във Вашингтон беше избран милиардерът Доналд Тръмп, който е против договора.

„Винаги съм била силно ангажирана със сключването на търговското споразумение със САЩ. Ние постигнахме голям прогрес по преговорите, но то (споразумението – бел. ред.) няма да бъде сключено сега“, каза канцлерът по време на пресконференция с американския президент Барак Обама в Берлин.

Въпреки това тя заяви, че е възможно постигането на споразумение за търговско сътрудничество със САЩ след неуспеха на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/ TTIP).

„Ние сме твърдо убедени в това, че глобализацията трябва да е в съответствие с интересите на хората. Радвам се, че успяхме да постигнем споразумение с Канада и бихме искали един ден да се върнем към преговорите за търговското споразумение със САЩ“, каза тя.

Канцлерът посочи също, че се надява Берлин и администрацията на новия президент Доналд Тръмп да продължат сътрудничеството по отношение на Украйна.

„Както нормандския формат, така и сътрудничеството със САЩ са тясно свързани и съгласувани помежду си. Ние ще продължим интензивното сътрудничество до края на работата на настоящата администрация и, надявам се, ще можем да го продължим и след това“, каза Меркел.

Тя също така подчерта и важността на съвместната работа между специалните служби на двете държави в областта на сигурността на фона на заплахите от страна на терористичната организация „Ислямска държава“.

Канцлерът също така призна, че скандалът около подслушването на нейния телефон, както и тези на други европейски лидер и организации, от американската Агенция за национална сигурност е бил „тежък момент“ в сътрудничеството между Вашингтон и Берлин. Въпреки това на фона на заплахата от тероризъм партньорството в сферата на сигурността е особено важно, каза тя.

„Ние се нуждаем от такова сътрудничество, от германска гледна точка това е абсолютно ясно“, посочи канцлерът.