Ако не почерпиш, ще извикам митничари и ще те проверяват цял ден! С такива заплахи арестуваните за корупция гранични полицаи изнудвали тираджиите на Дунав мост за дребни суми. Изправени пред заплахата да висят цял ден на пункта, шофьорите си плащали и продължавали напред. Какви суми са прибрани незаконно, все още не е ясно, но в дома на един от задържаните граничари са открити 20 000 лева в различни валути, чийто произход тепърва трябва да бъде доказан.
Седем от задържаните в сряда 10 гранични служители остават в ареста за 72 часа по обвинение за създаване на организирана престъпна група, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
След изтичането на този срок на мръсните ченгета ще бъдат повдигнати обвинения от Специализираната прокуратура, която участва в залавянето им заедно с отдел „Вътрешна сигурност“ в МВР.
Разработката срещу безчинствата на граничарите започнала през март по сигнали на потърпевши. През септември в операцията срещу тях бил включен и дрон, който останал незабелязан от никого. С помощта на безпилотния летателен апарат била установена и тарифата на подкупните ченгета. Шофьорите на чуждестранни камиони плащали по 20 евро, а българските им колеги - по 20 лева.
Заловеният в сряда с 20 евро подкуп в четвърта кабинка на трасе „Вход“ граничар попаднал в капан. Банкнотите, които малко по-рано поискал и получил от румънски шофьор, били белязани и оставените от тях следи по ръцете му го уличили по безспорен начин. Срещу останалите задържани има аудиозаписи и други доказателства, събрани със специални разузнавателни средства. 
Акцията на Дунав мост и по домовете на почиващите е проведена по едно и също време, за да не може никой да предупреди колегите си за нея. При обиските са открити пари в колите на някои от арестуваните, чийто произход предстои да бъде доказан.
Драстично са намалели опитите на гранични служители и полицаи да си искат пари за „супа“ или „чай“ от преминаващите тираджии, съобщи вчера зам.-директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Павлин Коджахристов. „Граничните полицаи измениха малко начина по събиране на суми, но ги изпреварихме. Използвахме и дрон. Няма хора, които не могат да бъдат хванати. Повечето полицаи на този граничен пункт не поискваха и не получаваха парични суми. С тези системни действия от страна на прокуратурата и МВР процентът на събраните суми намалява. Тези схеми работят от 40-50 години, но се променят обектите. Искат се дребни суми“, обясни Коджахристов.
„За никой не е тайна какво се случва на граничните пунктове, независимо дали от митничари или гранични полицаи. Амбицията ни е тези унизителни и обидни за държавата практики да бъдат преустановени, това не може да стане изцяло, но поне да бъдат сведени до нормални и прилични размери. Не си представям един френски или немски полицай да вземе 5 или 10 евро за кафе, например“, заяви председателят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.
След арестите шофьорите на тирове си отдъхнаха, казаха вчера работещи на Дунав мост. А ведната след пускането на движението в сряда следобед двама турци не можели да скрият радостта си от полицейската акция и крещели от кабините си „Мафия, мафия!“.