Ефективни ли са функциите на обществения посредник, препокриват ли се те с тези на общинските съветници, надпартийна ли ще е тази фигура - това обсъждаха общински съветници от различни политически групи на сесията вчера при приемането на предложението на „Патриотите, ВМРО, Глас народен“ за насрочването на конкурс за омбудсман. Той ще се проведе на 10 февруари, а комисията ще е от 15 членове с представители на всички групи в общинския съвет. 
Дискусията тръгна от Мирослав Славчев от Атака, който припомни, че това ще е трети опит за провеждане на конкурс, но идеята е много добра и звучи примамливо. Местният обществен посредник обаче е по-ограничен в сравнение с националния омбудсман. Изборът става с голямо мнозинство и масовата практика в страната показва, че се получава трудно. Той ще бъде избран от общинския съвет, но ще бъде назначен от кмета и затова ще бъде всичко друго, но не и надпартиен, коментира Славчев, като допълни, че омбудсманът ще бъде чисто политическо лице. 
В тази връзка той посочи, че общественият посредник ще е ефективен и независим, ако се избира с преки избори, иначе има само едни куриерски функции, и предложи на общинските съветници да се инициират промени в закона, за да има ефект за гражданите.
Бедрос Пехливанян от ГЕРБ посочи, че ако тази длъжност се назначава от държавата, тогава тя ще има ефект, иначе неговата функция може да се върши и от общинските съветници. Той допълни, че от 265 общини в страната има само 11 избрани общински посредници. 
Като знам каква е нагласата, ще предупредя, че това предложение е почти кауза пердута. Безкрайно учудваща е тази неаргументирана съпротива. Засрамена съм, че точно в Русе няма обществен посредник, каза д-р Теодора Константинова от ДСБ. Тя бе категорична, че функциите на общинските съветници и обществения посредник не се препокриват. Д-р Константинова призова съветниците да не се подиграват с кандидатите и най-после да се избере една от най-демократичните фигури в целия свят.
Пенчо Милков от БСП бе категоричен, че не трябва да се следва доводът колко общини имат омбудсман. В момента хората използват за такъв Фейсбук. Те трябва да говорят в реалния, а не във виртуалния свят, категоричен беше съветникът.