Само бизнесът ще е задължен да подава данъчни декларации по електронен път от 2018 г., реши бюджетната парламентарна комисия. Първоначалното предложение беше изискването да бъде въведено и за физически лица, а за фирмите то да важи още от следващата година.
По време на дебатите обаче депутатите отчетоха, че не във всяко населено място има интернет и беше даден срок от 1 година, за да може тази промяна да бъде извършена без проблеми за данъчно задължените лица.
От Националната агенция за приходите посочиха, че имат готовност да осигурят допълнителни работни места и да подпомогнат бизнеса и физическите лица без техническа възможност да подават декларация по електронен път. Това ще става на същото място, където по принцип се подават декларации в хартиен вариант.
Физическите лица, които подадат декларация по електронен път, ще ползват 5% отстъпка в максимален размер до 1000 лева.
Депутатите от комисията отхвърлиха предложението на БСП да бъде върнато прогресивното подоходно данъчно облагане. Председателят й Мeнда Стоянова заяви, че този парламент няма мандат за такава промяна. Оценката на Министерството на финансите беше, че загубата на хазната с въвеждането на подоходната скала (заради предложения необлагаемия минимум) при минимална работна заплата от 420 лева ще бъде в размер на 1,133 млрд. лева, а при минимална работна заплата от 460 лева приходите в бюджета ще бъдат с още 100 млн. лева по-ниски.