Непрецизна работа и неглижиране на задачите, поставени с изборните правила и указанията на ЦИК. Това видя Районната прокуратура в Бяла като пропуск в дейността на една от секционните избирателни комисии /СИК/ в училище „Панайот Волов“, където дни след вота бе открита урна с пликове. Смущаващата находка бе заснета с мобилен телефон от ученик, а видеото бързо набра популярност и предизвика шум в медиите, след което кметът на Бяла Димитър Славов сезира прокуратурата. Беленското обвинение стартира бърза проверка, която приключи за броени дни.
Според постановлението на районния прокурор Трифон Владов членовете на въпросната СИК не са се съобразили с подробно разписаните правила как се съхраняват изборните материали. Затова той вижда нарушение от тяхна страна, но не и престъпление, нито изкривяване на изборните резултати. Вече е изпратил своите възгледи до Районната избирателна комисия в Русе. Така казусът се очаква да бъде решен от председателката Мирослава Маркова, която може да накаже членовете на СИК.
След края на изборния ден на 6 ноември е станало следното. Комисията е изсипала пуснатите гласове за референдума на масата и е започнала да вади бюлетините от пликове. СИК е взела решение празните пликове да бъдат върнати обратно в урната като амбалаж, обясни за „Утро“ прокурор Владов. И посочи, че това далеч не е редът за съхраняване на пликовете според указанията на ЦИК. Самите членове на СИК пък се оплакали, че нямали достатъчно време да се запознаят с разписаните правила, тъй като те пристигнали черно на бяло при тях в края на работния ден преди изборите.
До редакционното приключване на броя в Районната избирателна комисия в Русе все още не беше получен докладът на районния прокурор на Бяла.