Десет гранични полицаи бяха арестувани вчера по подозрения, че са организирали банда за изнудване на преминаващи през Дунав мост шофьори. Единият бе прибран от работното си място, а останалите не бяха на смяна в момента и бяха издирени по-късно.
Задържането на първия униформен стана при изненадваща акция на Специализираната прокуратура и отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР срещу организирана престъпна група за корупция сред служителите на Гранична полиция. В нея участваха и служители от Инспектората на румънското вътрешно министерство.
 Операцията започна в 15 часа, когато прокурори и цивилни полицаи нахлуха в четирите кабинки на трасе „Вход“ на граничния пункт, където работят смесени екипи от един русенски и един румънски граничар. Движението към България спря и започнаха обиски, при които в служител с дълъг стаж в русенската Гранична полиция бяха намерени недекларирани в началото на смяната му 20 евро.
Проверката продължи с пълен оглед на всички кабинки и на водената от граничарите документация.
В 16.50 часа движението за към страната бе подновено, като местата си на трасетата заеха освободените след обиските гранични служители. В четвъртата кабинка обаче проверката се задълбочи.
Около 18.30 часа по домовете им бяха задържани още девет гранични служители от Русе, за които имало сигнали, че редовно вземат подкупи от тираджии.
Провежда се операция срещу организирана престъпна група, има десет задържани, съобщи говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова. 
В момента текат следствени действия, които ще продължат цяла нощ и чак след това ще излезем с официална информация, добавиха служители от Специализирана прокуратура.
Областната дирекция на МВР няма нищо общо с акцията, аз просто бях уведомен за предстоящата масирана проверка, каза за „Утро“ директорът ст.комисар Теодор Атанасов.