Севда Асенова постигна уникална победа над действащата европейска шампионка по бокс в категория до 48 кг Сталуца Дуца от Румъния, като я елиминира още в първия кръг на континенталното първенство за жени в зала „София“.

Това е първа победа на русенката над тази съперничка, която й отваря пътя към медалите.

31-годишната Севда започна нахъсано и агресивно срещата още от самото й начало. Тя бе по-активната на ринга, вкара повече точни удари в главата на румънката, като разбиваше обратния й гард. Севда умело избягваше атаките на Дуца, като демонстрира много добро движение с крака и тяло между въжетата. Това тотално обезкуражи румънката, която след няколко безпомощни призиви към арбитъра да предупреди българката, накрая слезе от ринга разплакана и дори отказа да поздрави Асенова за успеха й.

Все пак съдиите оцениха категоричното превъзходство на нашето момиче и й присъдиха победата с 3:0 (39:37, 40:36, 39:37). Двама от тримата арбитри дадоха по 1 рунд на Дуца, но това не намали безкрайното й разочарование и факта, че загуби титлата си.

„Това бе четвъртата ни среща, имах само една неофициална победа срещу нея в спаринг в Русе. Загубих финала в Букурещ именно от нея, както и този през 2007 година в Дания. Показах, че човек никога не трябва да се отказва и да се бори докрай. Пожелавам и на останалите момичета да направят това, което аз сторих днес“, коментира след мача си щастливата Севда Асенова. Още преди началото на шампионата тя се закани, че след два загубени финала на европървенства, сега е ред да стигне до титлата.

Съперничка на 1/4-финалите на българката ще бъде Линзи Холдуей от Уелс, която победи с 3:0 съдийски гласа Сату Лехтонен от Финландия.

Така България вече има две боксьорки в топ 8 на своите категории на първенството след вчерашната победа на Станимира Петрова. По-късно днес своя първи мач на шампионата ще изиграе и Илияна Гълъбова при 64-килограмовите.