293 коли на името на своята фирма регистрирал 29-годишният русенец Владимир Г., но не платил и лев данък за тях. Самите автомобили всъщност били на румънци, които се възползвали от по-добрите условия колите им да се водят български.
Младият бизнесмен ще се изправи пред състав на Разградския окръжен съд, тъй като преместил фирмата си там.
Печелившата идея се родила през лятото на 2014 година, когато Владимир научил от познати, че много румънци искат да регистрират за по-евтино употребявани коли в България, а Русе е един от най-предпочитаните центрове за това. Има обаче малка тънкост - изисква се посредничеството на българска фирма, която да придобие собствеността върху колите. Младият мъж веднага регистрирал фирма в Русе, чрез което възнамерявал да печели от „румънската“ ниша на пазара на употребявани автомобили. Знаел, че за фирмата му възникват данъчни задължения и за да ги избегне, вписал промяна на седалището на фирмата си „ЛАМАВ“ ЕООД в Разград на адрес, на който не живее.
Така от 13 август 2014 до декември 2014 година. Владимир успял да регистрира 293 автомобила на румънци като собственост на „ЛАМАВ“ ЕООД, но не подал данъчна декларация и не платил нито лев в бюджета на община Разград. От назначената по делото експертиза става ясно, че фирмата му дължи 9403 лева данъци. А самият младеж е извършил престъплението в изпитателния срок на предишна своя условна присъда.