Директорът на Института по инженерна химия към БАН проф. Драгомир Янков и председателят на Съюза на химиците в България проф. Венко Бешков да бъдат разпитани в съдебна зала, където да изразят своите впечатления от производствената дейност в „Монтюпе“. Това сметна за необходимо състав на Русенския районен съд, пред който заводът за авточасти оспорва наложената от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ максимална глоба от 500 000 лева. Учените бяха част от специалната работна група, сформирана със заповед на областния управител Стефко Бурджиев, която провери дейността на завода за авточасти, спряган за основен замърсител на въздуха в града. 
До тежката санкция контрольорите прибегнаха, след като на 10 и 11 септември вечерта „Монтюпе“ бе засечено да изпуска на облаци емисии от работната си площадка. Според фирмата обаче наказанието е неправилно, като основното възражение е, че няма никакви данни и информация от технически замервания, които да показват, че точно този завод е в някакво нарушение. От екоинспекцията пък твърдят, че са видели с очите си какво се случва вечер.
Като страна по делото участва и Районна прокуратура. И държавното обвинение, и адвокатът на „Монтюпе“ поискаха техническа експертиза на производствените етапи в завода, като посочи какви химикали се използват по време на работа, какви вещества се отделят, има ли превишение над допустимите количества и на какво миришат. Съдът обаче прецени, че няма нужда от експертиза, тъй като дружеството е глобено за неспазване на комплексното си разрешително, а поставените въпроси не биха дали отговор на главния въпрос - дали „Монтюпе“ го е нарушило, или не.
Вчера пред съда бе разпитан екоинспекторът, който е написал акта на завода. Той подробно описа видяното от него на 10 и 11 септември. 
До проверката се стигна, след като в началото на септември започнахме да получаваме сигнали за неприятни миризми в късните часове на нощта - между 1 и 4 часа. Обикновено описаните зловония свързваме с работата на „Монтюпе“, тъй като знаем как мирише там. Затова помолихме завода наши служители да присъстват на две нощни дежурства вътре в производствените помещения. Получихме разрешение и се подготвихме за смяна между 22 и 5 часа на 10 и 11 септември, разказа пред съда контрольорът от РИОСВ.
Още преди 20 часа на първия ден от съвместното дежурство обаче започнали да валят сигнали, затова инспекторите се задействали за проверка заедно с представител на общината. Оказало се, че в района на хале 3 на завода е страшно задимено, а над него се изпуска облак емисии вътре от цеха. Усещал се и така специфичният мирис на изгорял бакелит, който от РИОСВ твърдят, че идва единствено от „Монтюпе“ и дори производствата на останалите дружества с аналогична дейност не миришат по този начин.
Към 21.30 часа нерегламентираното изпускане на производствени емисии приключи. А такъв вид проветряване не е позволено, тъй като те трябва да се изпускат само през комините, след като минат през пречиствателните съоръжения. Щом дойде часът да влезем за нощна смяна, в завода беше свежо, приятно и нямаше нито един сигнал за зловония, разказа инспекторът.
Същият сценарий се повторил на 11 септември, когато преди посещението на служители от РИОСВ заводът отново проветрил нерегламентирано помещенията си и посрещнал контрольорите в чиста работна среда. 
Незаконното изпускане на облаци емисии става през 108-те люка на тавана на хале 3, които иначе трябва да се отварят единствено при пожар. Самото проветряване понякога трае дори секунди, но изпускането на миризми от работната среда е залпово и се усеща из града в продължение на 15-20 минути. Всъщност така се проветряват и трите халета на завода, тъй като са свързани помежду си. А до такъв вид нерегламентирано изпускане на газове „Монтюпе“ прибягва основно заради това, че цеховете са претоварени. В трите халета трябва да работят по-малко съоръжения и линии за леене на алуминий, тъй като те трябва да се разпределят в повече помещения и да не са толкова нагъсто. Вместо в 4 цеха обаче производството се смества в 3, което прави много тежка работната среда в завода. Затова аспирацията не може да поеме всички вещества, които се изпускат, и се стига до нерегламентирани проветрявания, смятат от РИОСВ.
Вчера в съдебна зала прокуратурата поиска да бъдат разпитани двама полицаи, които са ходили в завода и имат впечатления от обичайната миризма в него, но съдът отхвърли това искане. Ще се изиска обаче справка от общината за останалите заводи в района на Източна промишлена зона, които се занимават с производство и обработка на цветни метали.
Както „Утро“ писа, въпросните 108 люка, през които са извършвани проветряванията, са пломбирани, но мярката се обжалва. Миналата седмица РИОСВ издаде заповед двете линии за леене на алуминий в хале 3 да се блокират и да спрат да работят, но така и не успя да връчи документа на управителя на компанията. Затова заповедта бе съобщена на дружеството устно със съдействието на медиите.