Общините Бяла, Ценово, Иваново и Ветово все още нямат сключени договори за зимно поддържане, като предстои до края на месеца да приключат провеждането на обществените поръчки и да подпишат с фирмите, стана ясно на вчерашното второ заседание за готовността на Русенска област за зимния сезон, което се проведе при областния управител Стефко Бурджиев. Останалите общини - Русе, Сливо поле, Борово и Две могили, нямат проблеми и са готови да посрещнат зимата. В Две могили дори ще използват топографски карти по стандартите на НАТО, направени от Военно-географската служба на Българската армия. С тях ще може при възникване на ситуации - аварии, засегнати хора, пожари, наводнения, всичко това да се маркира по координати и по най-бързия начин да стигне тази информация до институциите, които могат да решат проблема, обясни кметът Божидар Борисов, като допълни, че в момента картите се разпределят по кметовете на населените места. Идеята срещна одобрението на Бурджиев, който се ангажира да проучи възможността с такива карти да разполагат и другите общини.
А иначе продължава текущото поддържане в цялата област - изкърпване на пътната настилка, отстраняване на опасните дървета, изсичане на храсти, отводнителни мероприятия, каза шефът на Областно пътно управление Ростислав Стефанов. От 1 ноември е въведено зимно дежурство, раздадена е техниката и всички налични материали са доставени. 
От Митница Русе също са готови за работа, като до края на другата седмица ще бъде сключен договор с „Пътно поддържане“ за почистването на Дунав мост и няма да има предпоставки за създаване на проблеми на пункта. 
Предстои да бъдат поставени и около 4,5 км оградна снегозащитна мрежа в земеделските земи, като в момента се водят преговори със собствениците на терени и арендатори, а при възникване на проблем ще се търси съдействие от областна администрация. 
Кризисните центрове на БЧК в Гара Бяла и Бъзън са заредени, като е създаден и нов пункт в Пиргово за настаняване на 16 бедстващи лица, каза шефът на БЧК Руденко Йорданов и допълни, че са осигурени отопление, санитарно-хигиенни условия и храна. 
Стана ясно, че язовирите се държат под минималното водно ниво, а по поречието има хора, които да наблюдават и докладват при аварии. В тази връзка Бурджиев каза, че дигите са в лошо състояние, като с оскъдния ресурс, с който разполага, е подхванал участък в Красен. За един месец са почистени 900 м, но има още 9 км. От гарнизона в Русе докладваха, че разполагат с 15 души личен състав, а от получаването на сигнал до изпълнение на задачата са им необходими 30 минути през деня и до час нощно време и в почивни дни. 
Всички училища в областта са с осигурено отопление, медицинско обслужване и транспорт, подчерта шефът на инспектората Димитър Райнов.
Втората част на съвещанието продължи в сградата на „Булрис“, където бяха обсъдени мерките, които трябва да се вземат при възникване на утежнена зимна обстановка. Именно там ще е и мястото, където работният щаб ще се събира, за да се управлява рискът от ледоход по река Дунав и свързаните с него проблеми.