Продадените от общината преди десетина година училища в двемогилските села Чилнов и Каран Върбовка търсят нови собственици, след като частен съдебен изпълнител /ЧСИ/ ги изнесе на публична продан. Местните хора обаче са крайно скептични дали някой би проявил интерес към окаяното състояние на сградите в замиращите малки селца. Впечатление прави и че двете школа са били купени от един и същи човек от Русе. А неговите задължения впоследствие са обезпечени от трети лица.
47 200 лева е обявената цена за някогашната просветна институция, която се простира на 690 кв.м в Каран Върбовка. Отделно теренът към нея е от внушителните 6790 кв.м.
Училището беше продадено преди 8-9 години на русенец, който имаше намерение да прави старчески дом. Просто нямаше кой да учи там, а днес в селото няма и 10 деца. Впоследствие обаче се чу, че новият собственик е закъсал финансово и не реализира нито грам от плановете си. Впрочем той купи и ресторанта на Аязмото до манастира „Света Марина“, но и той бе продаден от частен съдебен изпълнител, обясни за „Утро“ кметът на Каран Върбовка Михаил Трифонов.
От документите на съдебния изпълнител става ясно, че училището е ипотекирано срещу 90 000 евро. А преминаването му до частни ръце било естествено продължение на обезлюдяването на селото, което наложило закриването му. И тъй като общината нямала средства да поддържа пустеещата сграда, била предприета крайната стъпка - то да бъде продадено.
Откакто е купено училището, не е ремонтирано, нито нещо е правено по него, а се руши. Оградата е съборена, край него е обрасло, а и най-различни хора тършуват из имота. Преди години идваха чужденци да го гледат, но така и не се върнаха, коментира още кметът.
Подобна е ситуацията и в Чилнов, където ЧСИ продава за 17 056 лева някогашното двуетажно училище от 332 кв.м с 2330 кв.м двор. И тази сграда е ипотекирана срещу 90 000 евро.
Преди доста години училището се продаде на един русенец, но така и не разбрахме какво иска да прави с него. Идвал е да го оглежда на различни периоди, но така и не пристъпи към някакви действия. Сега сградата е в тежко състояние - няма прозорци, а кабелите са изтръгнати, коментира кметът на Чилнов Исмет Османов. И допълва, че преди време интерес към имота проявили холандци, но щом го разгледали веднъж, не се върнали втори път.