След изненадващия за социолози и политолози пробив на първия тур на президентските избори Румен Радев зарадва БСП с още по-изразителна победа вчера. Доскорошният генерал от авиацията и новоизбран президент нанесе опустошителен удар на опонентката си Цецка Цачева - 59,7%:35,6%. Останалите 4,7 процента от гласовете бяха за новото квадратче в бюлетината “Не подкрепям никого”. Данните са на агенция „Алфа Рисърч” след пълно паралелно преброяване.
Резултатите в Русе са сходни с тези в страната. Данните от първите 17 обработени секции сочат, че Румен Радев е получил  58,59%. За Цецка Цачева са подадени 36.02 от гласовете, а с „Не подкрепям никого” са гласували 5.39%, съобщи час след края на изборния ден председателят на РИК Мирослава Маркова. Окончателните резултати се очакваха в малките часове на нощта. По-ниска, но сходна е и активността, която на първия тур беше близо 55%. Въпреки това никъде не се повториха извилите се миналата неделя опашки пред секциите, а изборният ден премина спокойно, без съществени нарушения.
С победата на Румен Радев страната навлезе в правителствена криза и тръгва към предсрочни парламентарни избори. Тя бе предизвестена от изявленията на премиера Борисов, че при загуба на президентския вот кабинетът ще подаде оставка и ГЕРБ няма да участва във властта в рамките на това Народно събрание. Снощи Борисов потвърди, че подава оставка в първия работен ден на парламента – днес или утре.