Тихо, кротко и нормално протече вторият тур на президентските избори в Русе. Пред изборните секции беше пусто и нямаше и помен от опашките, които се виеха през целия ден на първия тур. В същото време избирателната активност беше близка до тази на първия тур. 
В областта към 20 часа тя беше 42.57%, а миналата неделя - 39%. За община Русе избирателната активност към 20 ч е 39.86%, а на първия тур 35% бяха упражнили своя глас. Окончателните данни за активността ще бъдат съобщени от Районната избирателна комисия днес, но вероятно те ще са сходни с първия тур, когато бяха отчетени 54.93%. Значително по-висока обаче е активността спрямо президентските избори през 2011 година. На балотажа преди 5 години за областта тя бе 46.17%, а за община Русе - 40.25%, докато на първия тур бе отчетена активност от 48.11%, а за община Русе - 43.63%.
Според граждани и членове на секционните комисии самото гласуване е по-лесно и отнема много малко време, тъй като има един вид избор, а и бюлетината съдържа само три квадратчета. 
Сравнително по-бързо и лесно е гласуването на балотажа. За който и от двамата кандидати да гласувам, няма значение, каза Никола Цвятков, като допълни, че задължителният вот го е мотивирал да дойде до урните на първия и втория тур на президентските избори. 
3-4 минутки отне на Ценка Димитрова да упражни правото си на глас, като жената отбеляза, че миналата седмица пообед пред нея на опашката в една от секциите в училище „Алеко Константинов“ е имало 30 души, а сега само двама. 
Пред една от секциите в Дойче шуле, където бе възможен и машинен вот, се оказа, че голяма част от дошлите да гласуват хора не знаят какво точно е това и предпочитат да пуснат хартиена бюлетина. На противоположното мнение обаче бе Илияна Ангелова, която каза, че и на първия тур, и сега, е гласувала машинно, и на двата тура използва автомата, защото така е по-лесно и по-бързо. Технологиите са, за да създават улеснение за младите и съвременни хора, посочи тя. 
В останалите без ток заради бурния вятър осем населени места в областта бяха взети мерки и в секциите бяха осигурени фенери и необходимите материали. В късните ни часове без ток бяха единствено 3 села в община Бяла.
Както и на първия тур оплакванията бяха от БСП, чиито активисти подадоха осем жалби в Районната избирателна комисия.