Какво представлява един от трандиционните японски живописни стилове нихонга научиха десетки русенци, които в съботния ден дойдоха в Художествената галерия. В незабравимо преживяване за тях се превърна творческата работилница за монохромна живопис, водена от художничките от Япония Кейко Мано, Юрино Бан и Марико Ишида. Благодарение на този вдъхновен „урок“ русенци на различни възрасти и с различни интереси се докоснаха до автентични японски стилове в изобразителното изкуство и в нагласите на жителите на Страната на изгряващото слънце. 
Ден преди това също при огромен интерес бе открита изложбата на 11 автори от арт сдружението Sapporo Art Beans от отстров Хокайдо. Специално поздравление към гостенките отправи заместник-кметът Иван Григоров, който им поднесе и поздравителен адрес от кмета Пламен Стоилов. Председателят на Sapporo Art Beans и двете й артистични посестрими започнаха своите приветствия към русенци с поздрав на български, което впечатли и развълнува публиката. 
Изложбата „Наследени традиции в съвременното японско изкуство“, която гостува в рамките на Дните на японската култура в България, ще остане в РХГ до края на ноември.