Ураганен вятър от 100-120 км/ч бушува през целия вчерашен ден в Русе като демонстрира силата си по всевъзможни начини. 
„От 9 сутринта и през целия ден скоростта на вятъра е една и съща - 28-34 м/с. Такъв вятър не е имало много отдавна в Русе! Температурата също е една и съща - 6 градуса, но като колко реално се усеща не мога да се ангажирам да кажа“, заявиха за „Утро“ от  Националния институт по метеорология и хидрология.
За щастие стихията не докара сериозни щети - нямаше нито пострадали хора, нито тежко повредено имущество. Въпреки това улиците останаха пусти и хората предпочетоха да излязат набързо да гласуват, след което да се приберат на топло у дома.
Заради ураганния вятър вчера следобед около 15 часа бе затворен участъкът по ул.“Плиска“ от ул.“Янтра“ до ул.“Митрополит Григорий“. Причината - около 10-метрова ламарина, литнала от покрив на бл.“Червен“, се заклещила в клоните на дърветата и надвиснала опасно над преминаващите по улицата автомобили и пешеходци. Заради бързата реакция на 4 екипа противопожарни коли обаче не се стигна до пострадали и ранени. Огнеборците затвориха движението за около час и орязаха клоните на дърветата, за да отстранят опасните ламарини . 
Сред по-сериозните щети, които донесе бушуващият вятър, бяха изкривени капаци и счупено стъкло на две коли. Автомобилите „Форд“ и „Лексус“ пострадаха още преди 8 часа сутринта, след като падна мазилка от тераса на бл.“Генерал Захари Филипов“ до църквата „Свети Георги“. 
„Големите парчета мазилка се отлющиха рано сутринта от терасата на петия или шестия етаж. Моята кола е с окривен капак, счупено стъкло, ожулвания на боята. Отидох дори на автомивка, за да видя реално какви са щетите“, разказа пред „Утро“ собственикът на пострадалия син „Лексус“ Мартин Узунов. Младежът обясни с разочарование, че собственикът на апартамента, от който паднала мазилката вдигнал рамене и не пожелал да поеме никаква отговорност за повреденото чуждо имущество. Другата пострадала кола със сериозно окривен преден капак - „Форд“ е точно неговата. А на злощастните места никой съсед не посмя да паркира през целия ден.
„От един месец съм тук на квартира и това е поредното нещастие, което ми се случва. По едно време ми кривиха чистачките, сигурно защото някой друг смята мястото за паркиране за свое“, оплака се Мартин. Веднага след падането на мазилката вчера той сигнализирал спешния телефон 112, откъдето го свързали с полицията. Униформените обаче му обяснили, че става въпрос за инцидент, а не за умишлено престъпление и няма как да му помогнат. Затова мъжът изгубил надежда, че ще получи справедливост и вероятно сам ще трябва да покрие разходите за ремонта на колата си.
След падането на първите големи късове собствениците на апартамента побързали да премахнат и другите опасни парчета от терасата си и помели остатъците.
Откъртена заради стихийния вятър мазилка имаше и по ул.“Епископ Босилков“, но до поражения не се стигна. Ураганът отнесе и изолация на апартамент на седмия етаж в бл.“Мусала“ край гарата. На ул.“Иван Вазов“ бе откъртена указателна табела, която ориентира шофьорите накъде е ул.“Атанас Буров“, а на тротоара на ул.“Константин Иречек“ бе паднал откъснат улук. Голям лист ламарина от обшивката на покрива на старата музикална гимназия на „Борисова“ заплющя застрашително, но вятърът стихна и тя си остана на мястото, макар че има нужда от спешно укрепване. Паянтови ограждения, саксии с цветя и начупени клони също бяха сред често срещаните отнасяни предмети по улиците. Впрочем разчистването на счупените клони започна още в събота вечерта, за да не осъмне Русе с непроходими улици.
„Много са сигналите за паднали клони, скъсани рекламни пана от билбордове, откачени ламарини. На бул.“Скобелев“ има и счупен светофар. В повечето случаи за отстраняването им се грижат екипи на Пожарната. Няма обаче пострадали хора и имуществени вреди“, заяви в късния следобед за „Утро“ директорът на „Управление при кризи“ към общината Спасимир Димитров. 
Заради урагана 8 села в областта останаха без ток и всички аварийни екипи на „Енерго Про“ бяха мобилизирани за възстановяване на електрозахранването.
„Има откъртено черчеве от Къщата на Калиопа, но проблемът не е сериозен“, обясни директорът на Регионалния исторически музей Николай Ненов докато разчиства донесен от вятъра голям плафон от уличното осветление.
Торбички и различни опаковки осеяха не само улиците, но и станаха декоративни елементи на градинките и дърветата край блоковете. Огромното количество паднали листа пък многократно се завихряше по улици и тротоари и се превръщаше в жълта есенна пелена, създаваща предпоставка за пътни произшествия.
Добрата новина е, че според прогнозата днес вятърът ще стихне напълно. Слаби пориви се очакват до края на седмицата, но ще бъдат далеч от оранжевия код.