Продължаваме представянето на участниците в поредното издание на Русе джаз фест, което ще се състои на 18-19 ноември в Доходното здание. Днес е ред на една много интересна вокална група. Това е чешката „SKETY“, събрала млади професионални джаз певци с отлична музикална подготовка, които са напълно отдадени на кариерата си.
През 2014 г. на джаз фестивала в Грац „SKETY“ са отличени с престижната награда „Ward Swingle“ в категория джаз-вокал. Всеки от членовете на групата има и самостоятелна кариера и проекти с различни оркестри, което е предпоставка за изключително атрактивното им звучене при съвместните им изяви. Пеенето им разкрива богатството и невероятните възможности на човешкия глас, заради което „SKETY“ са завоювали достойно място на международната джаз сцена. Групата има множество участия с редица известни артисти както и „живи“ изпълнения излъчвани по телевизията. Вдъхновени от съвременния свят и от чешките композитори, „SKETY“ създават музика, която се запомня.
Вероника Витова е родена в Прага. Започва да свири на пиано още в най-ранна детска възраст и в продължение на години пее в детската група „Bambini di Praga“. В последствие работи девет години като стюардеса преди най-накрая да осъзнае, че музиката е нейната страст и да и се посвети изцяло. Като студентка в Jaroslav Jezek Conservatory в Прага тя учи джаз под ръководството на Мириам Бейли и вокална техника с голямата оперна певица Хана Пескова В момента Вероника работи с много музиканти и често се изявява в джаз клубовете в чешката столица.
Алис Бауер е родена в семейство на музиканти. Брат и Вархан Бауер е композитор и диригент на „Okamzity Filmovy Orchestr“. И тя като Вероника се влюбва в пианото в ранна възраст. Учи едновременно в Jaroslav Jezek Conservatory и в Charles University в Прага, но в последствие бива запленена от джаза и вокалния джаз, които сега за нея са приоритет номер едно. Работи активно с групата „Groove“, с която записва албума „Our Kind of Blues“. Алис е участвала в записи на музика към филми. Изпълнявала е арии в бароковата опера на Милош Форман - „Духът на Гоя“.
Марта Kлучкова е родена преди 23 години в северния чешки град Яблонец над Ниса. Тя се влюбва в  музиката още от малка и съвсем естествено продължава музикалното си образование в Jaroslav Jezek Conservatory. Паралелно с това учи и в пражкия икономически университет. Тя е лидер и композитор на групата си „Nano Illusions“ основана през 2009 г. Участва често като вокалист в групата на Ерика Фецова, в „Magnum Jazz Big Band“ и Коледния духов оркестър. Преподава пеене в международното училище за музика и изящни изкуства в Прага.
Михал Стърнад започва да свири китара на 12-годишна възраст, като тийнейджърската му страст го тласка към рок музиката, но когато навършва седемнадесет открива многообразието и богатството на джаза. По това време Михал участва в няколко джаз уъркшопа и започва да посещава частни уроци при изявени майстори.
Паралелно с това учи социални контакти и психотерапия в колеж, а в свободното си време пее в полупрофесионалния хор „Apsora“. През 2011 г. Михал Стърнад завършва Jaroslav Jezek Conservatory с джаз пеене. Освен в „SKETY“ Михал редовно записва поп и рок кавъри, и е чест гост в „Magnum Jazz Big Band“ както и в шоуто на Михал Хорачек.
Стефан Янушек  е роден през 1989 г. в Клатови, Западна Чехия. Като дете свири на флейта и хармоника. Когато навършва единадесет започва да свири на тромбон в музикално училище. Година по-късно е в състава на духовия оркестър на училището. През 2005 г., вече силно повлиян от джаза, той решава да продължи образованието си в Jaroslav Jezek Conservatory, която завършва през 2011 г. През този период Стефан участва в редица групи: „Green Smatroll“, в „College Big Band“, квинтета на Мока Малако, както и в Биг бенда на Чешкото радио. На международния джаз фестивал в град Усти над Лабе той е отличен с наградата за най-добър солист на 2009 г. В момента Стефан е студент втори курс в Jaroslav Jezek Conservatory със специалност джаз пеене.