28-годишният варненец Панайот Й. ще чака пета присъда в русенския арест, след като състав на Русенския районен съд сметна, че той трябва да бъде задържан за постоянно. Обвиненията срещу него са, че е бил тартор в схема за кражба на коли. Соченият за негов съучастник Кирил Д. обаче бе пуснат под подписка.
Според прокуратурата Панайот и Кирил са задигнали два автомобила „Фолксваген Пасат“ на 7 ноември. Съмненията са, че колите са задигнати, за да бъдат продадени на части. Едната кола е била паркирана до бл.54 в кв.“Дружба“3, а другата - на паркинга на бл.210 в кв.“Чародейка“. След удара апашите закарали плячката на скришно място във вилната зона Траката до Варна, за да могат на спокойствие да ги разфасоват. Хора в района обаче се усъмнили в колите и подали сигнал в полицията, след което лъснало, че те са откраднати и се издирват. Във вторник апашите бяха задържани от варненски и русенски униформени.
Панайот е стигал до съд общо 6 пъти като в два от случаите се е отървал само с глоба. Две от присъдите му са отново за отнемане на коли, а останалите две - за наркотици и кражба. Лежал е и 1 година и половина в затвора, но въпреки това не приключил с интензивното трупане на провинения. Затова съдът прецени, че е опасен, а мястото му е в ареста. На другата противоположност обаче е смятаният за негов помощник Кирил, който все още е ученик, а и няма съдебно досие. Според съда няма опасност той да се укрие или отново да извърши престъпление, затова бе освободен да си ходи във Варна. Мерките могат да се обжалват.