Премиерът Бойко Борисов даде символичен старт на интерконектора с Румъния, завъртайки кранчето на междусистемната газова връзка край Мартен. На церемонията присъстваха министрите Томислав Дончев и Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов, енергийният министър на Румъния Виктор Григореску, представителят на Еврокомисията Клаус-Дитер Борхард и множество други официални лица.
Премиерът Борисов посочи, че интерконекторът е първа стъпка към диверсифициране на газовите доставки. Той благодари на румънския си колега Дачиан Чолош и на министъра на енергетиката Виктор Григореску за активната работа по проекта, както и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за подкрепата както за изграждането на интерконекторите, така и за европейския газов хъб „Балкан“. Той посочи, че е постигната договореност със сръбския премиер Александър Вучич и се очаква следващата седмица да има европейско финансиране и за газовата връзка България-Сърбия.
Интерконекторът трябваше да е готов до края на годината, за да могат България и Румъния да получат европейското финансиране по проекта от 9 млн. евро. След смяна на няколко изпълнители и пришпорване на работата в последните месеци, двете страни рапортуваха завършването му месец предсрочно. Работата потръгна, чак когато като подизпълнител за полагането на подводната част на тръбата бе наета холандската „Ахак“. Нейният представител Карол Лагенфрост сподели, че задачата е била истинско техническо предизвикателство и че след множество безсънни нощи най-после ще може да си легне спокойно.
Както стана ясно обаче, за да тръгне по тръбата газ, ще трябва да се свърши още работа. Румънската измервателна станция от другата страна на Дунав при Гюргево все още не е готова. Има и дълга процедура, която ще отнеме още няколко месеца. Както обясни енергийният министър Теменужда Петкова, до края на годината „Булгартрансгаз“ трябва да обяви търг за резервиране на капацитет. 
Съгласно европейските регламенти, разпределението на свободния капацитет за пренос на точките на междусистемно свързване ще се извършва чрез регионална платформа за резервиране на капацитет RBP. Очаква се на 9 декември „Булгартрансгаз“ да проведе процедурата за разпределение на твърд годишен капацитет за 2017 г., като твърдите и прекъсваемите капацитетни продукти (годишен, тримесечен и месечен, дневен) в точките на междусистемно свързване за следващата газова година следва да бъдат обявявани на търг посредством платформата.