С овации и възторжени възгласи учениците в Училището по изкуствата посрещнаха вчера новия роял марка „Steinway“, който пристигна от Германия. Както „Утро“ писа, на 15 септември на откриването на учебната година бе обявено, че фондация „Америка за България“ дава на училището 150 000 лева за закупуването на нов роял. Вчера щастливите ученици и учители плиснаха вода от менче, обкичено със здравец, при посрещането на инструмента. Ръкоплясканията и усмивките съпровождаха изкачването на грамадната кутия до горния етаж, където роялът бе разопакован. 
Много сме щастливи, направо нямаме думи! - възкликна директорката на училището Мария Дуканова. Засега се предвиждало премиерното изпълнение на инструмента да бъде на 9 декември. 
Това е наистина невероятна придобивка, каза за „Утро“ представителката на „Steinway“ за България Валерия Николова, самата тя възпитаничка на русенското Музикално училище, където е учила в класа по виолончело. От 55 години в България не е внасян нито един инструмент с тази марка, добави Николова. И уточни, че именно тогава били закупени 20 рояла „Steinway“ с личното съдействие на дъщерята на Тодор Живков Людмила. Така във всеки от големите градове бил изпратен по един роял от авторитетната марка. 
Сега Русе е вторият щастливец - притежател на новичък „Steinway“, първият е купен неотдавна за Музикалната академия в София.