Не се получи да станем Швейцария на Балканите, но в интерес на истината си вярвахме, че може да стане. Днес мисля, че никога няма да стане! Това винаги си го казвам, когато влизам с моторно превозно средство към България. Щом мина Белград, виждам, че земното кълбо като че ли е прерязано със сабя и колкото по вървим към Ниш, Драгоман и вече влизаме в България, виждаме омазани къщи, бездомни кучета, страшно мръсни тоалетни, гуми по дворовете, пране по балконите, ужасяваща граница и условия, при които работят гранична полиция с калорифери от времето на Георги Димитров. За това не се иска много пари, затова се иска манталитет! Очевидно щом за 30 години не сме го направили, швейцарци няма да станем. Това коментира бившият депутат от СДС, след това конституционен съдия и един от доайените на българската десница Георги Марков, който вчера се срещна с русенци, а събитието бе под наслов „27 години след 10 ноември 1989 година“. Той отбеляза, че тези 27 години са минали много бързо и сякаш е било вчера. 
Радвам се, че съм в Русе - градът на промяната. Ние нямахме Унгарското въстание 1956, нито Чешките събития 1968, но имахме „Екогласност“, екопротести, клубове за гласност, дисидентско движение и всъщност София и Русе бяха градовете на промяната. Никога не съм мислил, че толкова бързо България ще стане член на Европейския съюз и член на НАТО, което е голяма заслуга на българската демократична общност. Колко много струва това за българските граждани, които са най-бедни в Европа и залети от толкова голяма престъпност! Едва ли е голяма утеха, но все пак постигнахме немалки неща и се надявам, че в следващите 27 години, след като България е демократична страна със свобода на словото, със свободни избори, вече ще обърнем внимание на обикновените хора, посочи Марков. Той даде за пример пенсионерите, които вземат 80 евро, престъпността и безнаказаността, но допълни, че не е направено малко, като си спомним откъде сме тръгнали.  
27 години след 10 ноември 1989 година имаме демокрация, имаме многопартийност - всеки да може да прави партия и да участва свободно в политическия живот на България. Мисля, че партиите са малко повече, в един момент може даже да надминат електората, коментира бившият конституционен съдия. Той посочи като пример Унгария, където няма нито едни предсрочни избори за 28 години, а в парламента има четири партии. 
Ние имаме десетки партии, което ми се струва прекалено много за малка България. Това прави нестабилен политическия живот, защото ние сме парламентарна демокрация и ще си останем такава, подчерта още Марков.
Преди срещата си с русенци той гостува на кмета Пламен Стоилов. 
Вие сте сърцето на демокрацията! Успявате да мотивирате хората и русенци ви обичат много, каза Стоилов и подари на Марков статуетка на Паметника на Свободата.