Министър Румяна Бъчварова посети граничен пункт Капитан Андреево заедно с колегата си от Словакия Робърт Калиняк. Двамата разговаряха на четири очи около 10 минути и след това извършиха смяна на караула на двата контингента от словашки полицаи към Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

"Бежанският поток към България през последните месеци е намалял и не е вярно, че ще насочваме мигранти към населени места. България вече харчи получените от Европа пари за охрана на границите", заяви Бъчварова. С част от тях се плащат текущи разходи като заплати и издръжка на бежански центрове. Вече е създадено и специално звено в министерството, което предстои да обяви обществените поръчки, чрез които ще се купува техника за охрана на границите.

Преди два дни е разписана заповед да започне изплащане на извънредния труд на полицаите, като в момента се проверява каква е точно дължимата сума, съобщи още министър Бъчварова.

Преди ден от Синдикалната федерация на служителите в МВР заплашиха с нови протести, ако до седмица министерството не реши проблема с неплатения извънреден труд на полицаи.