Разследването срещу задържаните зад решетки журналисти от в.“Гюндем“ в Турция приключи, прокуратурата иска доживотен затвор.

Вестникът беше закрит с извънреден държавен указ малко след въвеждането на извънредното положение. Издатели и журналисти са обвинени в членство и пропаганда в полза на терористична организация, в действия срещу единството на държавата и на териториалната й цялост. Сред заплашените от най-тежкото засега наказание са писателките Аслъ Ердоган /член на издателския борд/ и Неджмие Алпай, които очакват съдебния процес в затвора. В обвинителния акт е посочена и възможността за по-лека присъда от 17, 5 години лишаване от свобода.

Днес лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу заяви, че в Турция в момента в затворите се намират 142 журналисти. „Няма друга такава държава в света с толкова много журналисти зад решетките, това е изключително тежка ситуация за медиите, за демокрацията, за свободите. Липсата на демокрация и на свободи рефлектират върху всички възможни обществени сектори“, коментира той пред сградата на в.“Джумхуриет“ в Истанбул, който също е подложен на натиск от управляващите.

Кълъчдароглу подчерта, че дори по времето на военните режими магистратите са били много по-независими, но е в техен интерес медиите да бъдат свободни. Той призова съдебната система да се противопостави решително на натиска на властта, да се откъсне от зависимостите си и да работи за върховенството на закона, защото ако днес съдиите пращат журналисти в затвора, утре това ще им се случи и на тях.