Много съм удовлетворен, че помагам на този приют, виждам, че жестът, който правя, отива за една честна и справедлива кауза и помага на хора, изпаднали в истинска нужда. Това каза вчера русенският бизнесмен Красимир Трифонов, който разгледа приюта „Добрият самарянин“. Трифонов посети социалното заведение, което дава подслон на десетки несретници, останали без покрив над главата си, за да се увери на кого точно помага неговото ежемесечно дарение. От август той заплаща на фурна „Филаделфия“ 25-те хляба, които всеки ден заминават за „Добрия самарянин“. Жест ни прави и самата фурна, която е намалила наполовина стойността на хляба, но дарението на Красимир Трифонов, което покрива разноските от около 300 лева месечно, е много ценен подарък за нас, каза Стефан Марков от католическата благотворителна организация „Каритас“, която стопанисва приюта. 
От десетина години моите фирми винаги провеждат социална политика по един или друг начин, затова когато към мен се обърна Стефан Марков - мой отдавнашен добър приятел, и ми разказа за затрудненията с набавянето на хляба, не се колебах, разказва Красимир Трифонов. Както русенци добре знаят, продължително време Трифонов обгрижваше финансово /и не само/ русенския баскетбол. При положение, че вече преустанових това подпомагане, където влагах далеч по-солидни суми, обмислях накъде да насоча вниманието си и да помогна, продължи бизнесменът. Така че разговорът с Марков просто постави нещата по местата им. Радвам се, че така средствата, които отделям, вършат доста по-полезна работа, обясни той, след като се разходи из помещенията на приюта. 
„Не го правя - нито преди, нито сега, за да получавам нещо в замяна. Правя го, за да се чувствам морално удовлетворен, а не заради някакви финансови облаги или ПР ефекти. Иска ми се болката на тези хора, които са изпаднали в несрета, да стане по-малка и ако аз мога да допринеса с нещо за това, ще продължа да го правя. Знам, че не сме кой знае колко много в Русе хората, които сме склонни на подобни жестове, но всеки си има своята нагласа и своето разбиране за морал и за приоритети. А това са доброволни жестове, които човек може да върши, само ако е вътрешно убеден в това, че постъпва единствено правилно“, коментира Красимир Трифонов. 
Изключително сме признателни - осигуряването всеки божи ден на хляб за настанените в приюта е едно от най-важните неща, каза Стефан Марков. В момента тук са настанени 66 човека, но времето вече започва да застудява и скоро сигурно ще бъде запълнен капацитетът, добави управителят на приюта Стефан Стефанов. Понякога през зимата се случва и хората, дошли да се стоплят, изкъпят и нахранят, надхвърлят 100 човека. Би било много хубаво, ако и други русенски бизнесмени последват примера на Красимир Трифонов и ни помогнат да осигурим изхранването на хората, изрази надежда Марков. И той, и екипът на „Добрият самарянин“ не скриха, че това е най-важната им грижа. Засега проблеми с дрехите, одеялата и спалното бельо нямат - постъпили са доста такива дарения. Много ми се ще да вярвам, че с промяната в закона за освобождаване от ДДС на храните, които се даряват, щедростта на русенски бизнесмени ще получи нов стимул и това ще ни помогне да разрешим този сериозен проблем с храненето, каза Стефан Марков.