Как се правят пълнени чушки с пиле по стара арменска рецепта? Какво представляват кюфтенцата от праз с месо или касуелата - ястия, които са ухаели празнично в домовете на русенските евреи? А що е то ичли кюфте и какво ще рече турската „саган-долма“? Как се майстори вкусен тиквеник и свинско вретено? 
Отговори на тези въпроси ще дадат ученици от Професионалната гимназия по туризъм, които в петък ще приготвят тези и други рецепти, преписани грижливо от стари тетрадки и тефтери на русенски домакини отпреди близо век. Все забравени кулинарни чудеса, които са къкрели в русенските домове на четирите основни етноса, съставящи многоликия профил на космополитния Русе: българи, арменци, евреи и турци. 
Идеята дошла от Държавния архив в Русе - оттам показали на ученици от гимназията стари домакински бележници с рецепти и бележки, които са постъпили като дарения в архивните фондове. Така възникна нашият проект „Мултикултурен привкус на русенската регионална кухня“, който бе подкрепен финансово от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ и ВН социален проект, каза директорката на гимназията Ренета Вълева. Гимназистите се въодушевили, дълго изучавали старите кулинарни тетрадки и накрая избрали по три рецепти от четирите етноса. 
В петък в учебно-производствения комплекс на гимназията ученици ще приготвят по едно ястие заедно с представители на съответните етноси. За българската гозба ще отговаря представител на архива, а турската и арменската рецепта ще приготвят момичета от гимназията и техните баби. В 4 ресторанта в града също ще кипи усилна работа - там ястията ще майсторят по един шеф готвач от заведението и гимназист. За съвременните гурме версии на старинните ястия пък ще се погрижат шефовете и лидери на Клуба на професионалните готвачи Ивайло Димитров и Живко Димитров. По обед готовите български, арменски, еврейски и турски блюда и десерти ще бъдат показани в изложба в конферентната зала на хотел „Дунав“. След това рецептите ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Утро“, който е партньор на гимназията по туризъм по вкусния проект. А до началото на декември гимназистите ще подготвят и специални кулинарни книжки с рецептите.