Бърза проверка започна Районната прокуратура в Бяла по случая с откритата урна с изборни книжа в училище „Панайот Волов“. За престоялата два дена след президентските избори кутия за бюлетини стана ясно след заснет с мобилен телефон клип на ученик от гимназията. Видеото бързо бе разпространено чрез Фейсбук и внесе смут и много въпросителни около това дали урната е пълна с бюлетини, или не и защо те не са отчетени и предадени съобразно правилата.
Имахме намерение да се самосезираме след излъчените видеоклип и репортажи, но още с идването ми на работа в сряда сутринта на бюрото ме чакаше сигнала на кмета на общината, заяви за „Утро“ районният прокурор на Бяла Трифон Владов. Той посочи, че вече са стартирали разпити на председателката на Районната избирателна комисия, както и на членовете на секционната комисия, която е ползвала урната. А намеренията са проверката да приключи до петък.
В случая става въпрос за груба грешка и некомпетентност от страна на секционната избирателна комисия. Всъщност в урната има празни пликове, които са останали неизползвани след края на изборния ден и някой е предложил за по-удачно те да се сложат в нея. В урната няма бюлетини, коментира за „Утро“ кметът на Бяла Димитър Славов, като определи, че е станало „от нищо нещо“.
В прессъобщение Славов изтъква и че задължение на всяка СИК е да опакова бюлетините, пликовете и изборните книжа в отделни пакети със съответните надписи и подписи, което в случая не е направено. Затова от общината са реагирали по случая и е съставен констативен протокол за откритите общо 7 урни в училището. Само в една обаче е имало празни пликове. 18-годишният тийнейджър се натъкнал на урната, която била сложена в училищната библиотека.  
Тепърва предстои да се установи дали броят на празните пликове и броят на използваните ще съответства на общия брой раздадени пликове. Ще се търсят и официално отговори на въпросителните около това защо урната е останала дни след изборите в училището и какви и от кого са конкретно извършените нарушения.