Бизнесмен е готов да дари на Университетската болница 500 000 лева за ремонт на Детското отделение. Ремонт на четвъртия етаж в старата половинвековна сграда, където от години лежат болните малчугани, обаче е сложна и скъпа работа и вместо да се хвърлят пари за това, които ще са много повече от половин милион, е по-разумно отделението да се прехвърли в Хирургическия блок, убедени са в болницата.  Дарителят вече е бил в Русе и е изложил предложението си пред ръководството на стационара. В разговора двете страни изяснили, че ремонтът на Детското отделение ще глътне много повече средства, докато се приведе във вид, отговарящ на медицинските стандарти. Бизнесменът се съгласил да изчака, като поставил няколко условия, които в момента се изпълняват. 
До месец смятам, че ще започнем ремонт на цял етаж в Хирургическия блок, който ще продължи два месеца, и напролет Детското отделение ще бъде преместено на новото място, каза вчера за „Утро“ зам.-председателят на борда на директорите в УМБАЛ д-р Йосиф Новаков.
Той отказа да посочи кой етаж е определен за болните малчугани, но уточни, че вече е воден разговор с всички началници на отделения, в които да се разпределят болните деца, докато тече ремонтът, защото условията в старата сграда вече са станали непоносими.
Преди година усилено се заговори за прехвърляне на Детското отделение на мястото на онкохирургията на деветия етаж в Хирургическия блок, а старото отделение да се даде на Комплексния онкологичен център за опериране на онкоболни. 
Общината е съгласна с тази замяна и дори се взе решение на заседание на общинския съвет, но за превръщането на старото Детско отделение в онкохирургия трябват около 3 милиона лева, които аз няма откъде да намеря, а и общината не може да помогне със средства, обясни управителят на Онкото д-р Камен Кожухаров. По думите му между болницата и онкодиспансера има договор за ремонта, който се изпълнява от двете лечебни заведения стъпка по стъпка, без да се нарушава дейността им. Д-р Кожухаров заяви, че смята да потърси помощ за разрешаване на проблема чрез русенските депутати.
Това е много правилно решение, защото не може да осигуряваме комфорт на болните деца, а да изоставим на произвола пациентите с онкологични заболявания, каза д-р Новаков и допълни, че точно затова болницата смята да превърне друг етаж в Детско отделение, а не ползвания от онкохирурзите.

Млада майка след престой в педиатрията:
Загубих първото си дете, за малко да загубя и второто

Писмо на читателката Николет Иванова до „Утро“ най-добре илюстрира състоянието на детското отделение в момента и спешната нужда от нормални условия за лечение на малките пациенти и за нормална работа на медиците. Публикуваме го дословно. 
Казвам се Николет на 24 години от град Русе. Загубих първото си дете поради тежки увреждания на сърцето, а миналата седмица за малко не изгубих и второто си, почти 2-годишно момиченце, при нелеп инцидент в педиатричното отделение на МБАЛ-Русе. 
Детето се беше изправило в болничното легло и когато се подпря на предпазната ограда, тя се счупи на две и то падна на земята, при което си удари главата. Лекарите веднага й направиха скенер и за щастие няма счупвания на черепа и никакви физически наранявания, освен стреса, който преживя семейството ми. 
Не ми се мисли какво можеше да се случи, ако при счупването на преградата някоя от тези метални тръби се беше забила в нея или си беше спукала черепа при падането. Тази преграда е била счупена и преди инцидента, защото ясно се вижда, че има заварка в горната й част, а долната й е била счупена и дори не е била заварена след това. 
Влязохме там с бронхит, а можеше и да се случи най-страшното. Леглата там не са единственият проблем. Цялото отделение е в окаяно състояние. Миризмата на мухъл и канал се носи навсякъде. Всичко е старо. Това място не е ремонтирано от години. Оборудването е старо. Самите лекари казаха, че им е трудно да работят в такива условия и че трябва ли да се случи нещо много сериозно, за да се направи ремонт на отделението. 
Това не е място, където можем да лекуваме децата си спокойно. Потресена съм от състоянието на отделението. Не обвинявам лекарите и персонала за случилото се, аз самата не знам кого да обвиня и към кого да се обърна, за да се подобрят условията в детско отделение на МБАЛ-Русе. Нима трябва ние родителите да събираме пари за ремонт, като си има институции за това, или ако ги има тези пари, къде са те? Обръщам се към вас, защото се надявам като се шуми повече около темата да има някакъв резултат, защото не за първи път са подавани сигнали за условията там.