Русе ще се превърне в голяма строителна площадка през 2017 година заради мащабните инфраструктурни проекти, които стартират. След приключване на ремонтите градът ще бъде още по-красив и модерен. Това заяви в интервю кметът на Русе Пламен Стоилов. Той направи равносметка за първата година от втория си мандат, която изтече вчера. 
Предстои да бъдат инвестирани над 56 млн. лева в града по програма „Региони в растеж“, с добри темпове върви и санирането на жилищни блокове по националната програма. 
Стоилов коментира, че за належащия ремонт на улици и тротоари в града предстои да бъде изтеглен кредит от 10 млн. лева, като се очаква подкрепа и от държавата. 
Кметът заяви, че се работи и по модернизирането на спортната база, за да може деца и възрастни масово да спортуват и така да се надградят резултатите от признанието Русе да е европейски град на спорта през изтичащата година.
Стоилов коментира и проблема със замърсяването на въздуха в града. Той е категоричен, че всяко предприятие, което нарушава екологичните норми, трябва да бъде дадено на прокурор. 
По повод на наближаващите коледни и новогодишни празници кметът заяви, че общината всяка година поетапно инвестира в коледна украса. 
През декември русенци отново ще се радват на фестивала на ледените скулптури. Той ще се помещава в мобилна зала, тип шатра, в която с леден генератор ще се поддържа ниска температура. Така ледените фигури ще могат да се запазят до края на април.
В разпространен чрез общинския пресцентър отчет кметът напомня и за големите общински проекти, стартирали и приключили европейски проекти /пълният текст може да се намери на сайта на общината/. Сред тях е системата за интегриран градски транспорт, ремонти на училища, детски и спортни площадки и откриване на нов корпус на старческия дом „Приста“.
Специално внимание се обръща на изключително многобройните културни и спортни прояви в града, които значително надхвърлят броя на календарните дни в годината.
В отчета си Стоилов напомня и за един от най-важните проекти на втория си мандат - преобразяването на кея, който е едно от най-големите богатства на Русе, но занемарено, неподдържано и неразвивано от десетилетия. За целта са предвидени над 16.8 милиона лева.
Ще продължим да развиваме и утвърждаваме Русе като град-лидер в Дунавския регион, обобщава Пламен Стоилов.