В Софийския апелативен район са образувани седем досъдебни производства във връзка с провеждането на изборите за президент и вицепрезидент и Национален референдум на 6 ноември 2016 г.

Те се водят от Районните прокуратури в София, Видин и Кула за престъпления по чл. 309, ал. 1 и чл. 167, ал. 2 от НК – съставяне на документ с невярно съдържание и предлагане на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното право, съобщиха от прокуратурата.

В единия от случаите досъдебното производство се води по повод получен сигнал от гражданка за това, че личните й данни били обработвани в списъка на избирателите, подкрепящи регистрацията на конкретен инициативен комитет. Тя твърди, че никога не се подписвала в подкрепа на съответната регистрация и не давала съгласие за обработване на личните й данни. Друг гражданин сигнализира за неправомерно използване на личните му данни в списъци на инициативни комитети в разяснителната кампания за предстоящия референдум. Досъдебните производства се водят за съставяне на неистински частен документ-списък на избирателите, подкрепящи регистрацията на партия за участие в изборите на президент и вицепрезидент на РБ, както и за предлагане и даване на имотна облага (парични суми) на лица, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат или да гласуват на референдум по определен начин.

В района на Апелативна прокуратура – София са образувани 54 преписки, касаещи изборите и национален референдум, като по отношение на 30 от тях са постановени откази. Два от сигналите са изпратени до други компетентни органи.