Действащият кмет на Ветово Георги Георгиев е законно избран и трябва да продължи да управлява общината. Това прецени окончателно състав на Върховния административен съд /ВАС/, който отмени решението на русенските съдии в малкото градче да се проведат нови избори. На 1 юни русенските магистрати излязоха със становище, че Георги Георгиев и Мехмед Мехмед имат абсолютно еднакъв брой гласове - всеки по 3227 и заради равенството реален победител в местните избори преди година няма, а трябва хората отново да отидат дo урните и да си изберат кмет. Според върховните съдии обаче тези сметки са сбъркани, гласовете от балотажа не са пресметнати правилно, а окончателният изход от вота е 3228 бюлетини за Георгиев и 3220 за Мехмед.
Няма как да не съм удовлетворен като човек, а не като кмет, че след 1 година маймунджилъци се оказва, че макар и накуцуквайки, правосъдието работи. Политическата поръчка, която беляза делото, не подейства. Най-много се радвам за хората от общинската администрация, които бяха изключително притеснени и цяла година бяха наплашени какво ги чака, когато дойде друг на кметския стол. Но искам да подчертая, че не ми е кауза да бъда кмет, коментира пред „Утро“ Георгиев. С решението на върховният съд той се надява натиска в общинския съвет от страна на неговите политически неприятели да се намали. А партиите според него трябва да осмислят не само вота във Ветово, но и получените президентски гласове, тъй като членовете в редиците им не представляват действително обществото.
Впрочем изборният казус два пъти стига до ВАС, след като Мехмед оспори победата на своя опонент. Според официалните документи кандидатът от „Бъдеще за всички“ и втори мандат кмет Георги Георгиев беше спечелил вота с 3233 гласа, а опонентът му от ДПС е останал втори с 3219 бюлетини.
Първо русенските съдии прецениха, че няма нередности около отчитането на гласовете и потвърдиха победата на Георгиев. Върховните магистрати обаче видяха разминавания между пуснат и отчетен вот, затова делото стартира отново в Русе, като бяха броени бюлетини в 10 спорни секции. След преглеждането на гласовете в съдебна зала прокуратурата видя основания за обръщане на изборния резултат и посочи, че не Георгиев е победил с 14 гласа разлика, а Мехмед има 15 бюлетини повече. Докато Георгиев и адвокатите му посочиха, че действително има разминавания, но те не влият на победата му. Съдът обаче изненадващо заключи, че истината е някъде по средата. Според изчисленията на административните магистрати действителните гласове за Георгиев се променят от 3233 на 3227 гласа, а за Мехмед - от 3219 на 3227 гласа.
След като делото отново стигна до ВАС, върховните съдии направиха обстоен анализ и преглед на спорните бюлетини, като на места отчетоха, че те са правилно преброени, но в други секции - не съвсем. Така действително преднината на Георгиев пред Мехмед се стопи, но въпреки това не толкова, че да се обърне резултатът. Затова той ще продължи да работи като кмет, но общинската избирателна комисия ще трябва да поправи окончателните резултати.