Тефтер със записки на известния френски писател Гюстав Флобер ще бъде продаден на търг, пише британският в. „Гардиън“. Тефтерът, изпълнен със задраскани страници, мастилени петна и мисли, показва терзанията на автора на вечната класика "Мадам Бовари" и желанието му да постигне съвършенство в произведенията си, посочва изданието.

Очаква се ценната вещ да се продаде за сумата от 600 000 евро.

„Можем да видим, че Флобер е бил човек, за когото писането е труден процес – той е бил постоянно незадоволен от това, което е свършил, както става ясно от всички задрасквания и пренаписвания“ в тефтера, заяви Беноа Форжо, експерт от френската аукционна къща „Дру“.

Тефтерът на Флобер е сред стотиците оригинални произведения, писма и книги, които ще бъдат продадени от частната колекция на бизнесмена Пиер Берже, известен извън Франция като дългогодишен партньор на дизайнера Ив Сен Лоран и съосновател на модната му марка.

Това е втора част от продажба в четири етапа на богатата библиотека на Берже, който е бил и голям почитател на Флобер. По време на първата продажба миналата година бяха събрани 12 млн. евро, като някои от предметите достигнаха сума до десет пъти над очакваната.

Продажбата тази седмица ще включва 376 предмета, посветени предимно на европейската литература от 19 в. Сред тях присъстват колекции с книги на Балзак, Дюма и Жорж Санд – артистичният псевдоним на баронеса Дюдеван. Сред продаваните произведения са и редки издания на класици като Пушкин, Шопенхауер, Чехов, Достоевски, Стендал и други.

Въпреки това според експерти тефтера на Флобер от 277 страници е бижуто на колекцията. Той е написан през 1848 г., когато писателят и неговият приятел Максим дю Камп пътуват из френския регион Бретан и решават да напишат съвместна книга.