Кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков не присъства на срещата на Цецка Цачева от ГЕРБ на „Раковски 134“, предаде репортер на БГНЕС.

Цачева лично дойде да поиска подкрепа за балотажа в неделя. На срещата бяха само министрите от РБ, които я подкрепят – Меглена Кунева, Николай Ненчев, Божидар Лукарски и Петър Москов.

На срещата с Цачева бяха дошли и Томислав Дончев, Даниел Митов, Екатерина Захариева. На срещата обаче отсъства кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков.

Късно снощи Трайчо Трайков призова Лукарски да се държи почтено и да не говори от негово име. "С изненада научих за изявлението на г-н Лукарски, че съм се съгласил да дам подкрепа за кандидата на партия ГЕРБ. Искам ясно да заявя, че не съм дал подкрепата си за нито един от участниците в балотажа и смятам за почтено всеки да изказва собственото си мнение, а не да спекулира с чуждото", написа Трайчо Трайков.

Цачева заяви, че кани Трайчо Трайков на среща. Готова съм във всеки един момент, във формат, какъвто той определи, да се срещна с него, тъй като той беше кандидата на Реформаторския блок и за мен е важно да чуя неговото мнение би ли допуснал той червен генерал да поведе президентската институция и да направи завой в политиката на България.

Цачева заяви "Аз вече съм в битка за президентската институция. Тук няма дами , няма кавалери, но ако трябва да се пошегувам, не се притеснявам: “Дами канят”.

След разговорите си днес Цачева пък заяви, че се е отзовала след заявената позиция на РБ, че за втория тур ще я подкрепят. Според нея това е ценностен избор. Цачева също така се обяви за гарант на евроатлантическата ориентация на България.

“Считам, че най-естественото е да бъда тук, където са лидерите на българските граждани, подкрепили десните ценности – а това са евроатлантическата ориентация на България. Като представител на ГЕРБ нашата кандидатпрезидентска двойка ще бъде гарант за запазване на европейското развитие на България, както и членството ни в алианса чрез модернизиране на професионална българска армия. Разменихме мнения с колегите за това как да протекат съвместните ни действия до втория тур”, каза Цачева.

Аргументите за подкрепа на Цецка Цачева са много, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски. В качеството си на председател на СДС той заяви, че партия, която свали комунистите от власт не може да направи действие, което да ги върне отново на власт. “За нас статуквото беше това, което се случи 2013-2014 г., когато управляваха БСП и ДПС и ние сме твърдо убедени, че гласувайки за Цачева не трябва да допуснем да влиза България обратно в тази спирала и това нещо да се повтори отново”, коментира той.

Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира, че днешният разговор с Цачева бил свързан с ценностите на българската десница като законността, сигурността и ефективността на публичните финанси. На тази база РБ е задал конкретни въпроси и са получили отговори. Цачева е поела ангажимент, че сигурността по външната ни граница ще бъде увеличавана, а присъствието на армия ще бъде увеличено докато има нужда.

От гледна точка на законността тя е заявила готовност за законодателна инициатива за промяна в конституцията за намаляване на парламентарната квота и промяна в начина, по който работи ВСС.

Относно ефективността на харченето на публичните финанси, Цачева е дала гаранция, че правителството ще харчи толкова, колкото е произвело. Добре е да обещаваш да вдигаш заплати и пенсии, въпросът е кой ще ги плаща, коментира Москов. Затова десницата трябва да застане зад този избор като ценности и като възможна алтернатива.

Цачева заяви, че ще поиска отговор от Радев как ще изпълни онова, което предизборно е обещавал, а част от заявено от него не било от компетентностите на президента. Цачева каза, че е притеснена от непознаването на политическата система и взаимодействието и функционирането на държавните институции.

Вицепремиерът и министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че оценява отрицателно заявеното от Радан Кънев да не се гласува за нито един от двамата кандидати за президент на балотажа.

“Да не се участва на втория тур и да не се подкрепи десния кандидат е просто противоестествено, защото ние всички сме членове на ЕНП. Няма случай в света и в Европа, в който две партии - членки на ЕНП, да не е подкрепила своята сестринкска партия", каза тя.

Кунева обяви, че РБ измина пълния цикъл избори. От тук нататък всеки трябва да реши дали остава в него при тези условия, при които четири от партиите сме заявили абсолютно ясно, обясни Кунева. “Ако Кънев реши, че има друг път и няколко пъти беше казал, че това е бъдеще на негов нов политически проект - нека да го направи”, заяви тя. Кунева повтори, че Кънев е изказал различно мнение от това, което всички членове на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок са заявили.

На въпрос къде е Трайчо Трайков, Кунева заяви, че РБ са били щастливи от това, че са били единни навсякъде, където се е водила кампанията. Според нея вчера на Изпълнителния съвет на РБ Трайков е заявил, че да подкрепи ляв кандидат за него не е опция.

Цачева подчерта, че е съгласна в конституционните промени да бъдат намалени правомощията на главния прокурор.

Министърът на отбраната Николай Ненчев от своя страна коментира, че да се въздържиш на втори тур е като да отидеш на футболен мач и да викаш за съдията. “Категорично ще подкрепим Цачева заради много причини” заяви той и припомни, че преди повече от 2 години е подписано коалиционно споразумение и сега естествено подкрепя Цачева. Той изрази и притеснение за поведението на ген. Радев по много причини, защото бил убеден, че Радев прави кампания от повече от 1.5 г., което е незаконно. “Български генерал да си позволява да изпраща политически послания е недопустимо”, коментира министърът и допълни, че притесненията му се увеличили, когато били направени промените в Закона за въоръжените сили и в тази част, в която се позволява съвместна охрана на въздушното ни пространство. Радев публично е заявил, че не подкрепя закона, т.е. български генерал оспорва решение на Народното събрание. Ненчев беше учуден, че Радев не е подал оставка непосредствено след това решение, а е подал оставка малко преди изборите, което според него е непочтено. На въпрос, защо той не го е уволнил, Ненчев заяви: ”Щяхме да го направим герой още тогава”. Ненчев заяви, че ще даде всичко от себе си следващия президент да бъде излъчен от партия, член на ЕНП.