В черногорската столица Подгорица днес трябва да се проведе учредителното заседание на новоизбрания парламент ида бъде представен докладът на ЦИК за резултатите от изборите на 16 октомври.

По процедура депутатите ще изберат ръководство на законодателния орган.

Опозицията обяви, че няма да присъства на парламентарното заседание, защото изборите не са били проведени в свободна, честна и демократична атмосфера.

Според опозицията, арестите на двадесетината сръбски граждани в изборния ден, заподозрени в тероризъм и опит за убийство на премиера Мило Джуканович, са станали причина за по-добрите резултати на Демократичната партия на социалистите.

Първото заседание беше свикано от досегашния председател на парламента Дарко Пайович, а ще го ръководи най-възрастният депутат Мария Чатович.

Според резултатите от вота на 16 октомври Демократичната партия на социалистите печели 36 мандата, Демократичният фронт – 18, Голямата коалиция КЛЮЧ – 9, Демократите – 8, а Социалдемократическата партия – 4 мандата.

Партиите на албанското и хърватското малцинство ще имат по един депутат, а на босненското малцинство – двама.

Демократичната партия на социалистите издигна зам.-председателя на партията Душко Маркович за следващ премиер.

Президентът на Черна гора Филип Вуянович каза, че ще проведе консултации по въпроса с всички парламентарни партии след свикването на парламента.

Черногорските медии съобщават, че новото правителство може да бъде сформирано до две седмици.