Кандидатът за президент на БСП Румен Радев /формално издигнат като независим/, донесе поредната изненада на родните социолози, които твърдо предричаха предимство за кандидатурата на ГЕРБ Цецка Цачева. Генералът обаче поведе в резултата още сутринта и дълго поддържаше дистанция от над 5%, която започна да се топи следобед и към 19 часа авансът му пред шефката на парламента падна под 1% - 24.08%:23.5%. Според някои агенции обаче дистанцията не се е променила съществено.
Очаквано трети се движеше кандидатът на Обединения патриотичен блок Красимир Каракачанов с малко над 13%.
Другата изненада за социолозите, а и не само за тях бе бизнесменът Веселин Марешки, който напук на прогнозите за пренебрежим резултат към 19 часа се радваше на около 10% подкрепа.
Следващият в класацията бе кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков със 7.1%. В шестицата влезе и експремиерът Пламен Орешарски с близки до обичайните проценти на подкрепящото го ДПС - 6.9%.Квадратчето „Не подкрепям никого“ се класира на седмо място с 6.2%
Постъпващите от екзитполовете данни показваха, че до края на изборния ден разместване е възможно, макар и малко вероятно,  само на първите две места. Така на балотажа след седмица очаквано отиват Румен Радев и Цецка Цачева. Неочаквана е само подредбата им.