При засилена избирателна активност премина вчерашният първи тур на президентските избори. На всички междинни контроли ЦИК отчиташе повишен интерес към вота, а това на свой ред дръпна нагоре и поискания от Слави Трифонов референдум . Въпреки масовото стичане на хората към урните вчерашният вот може би бе един от най-спокойните през последните години по отношение на жалбите от партийните щабове. Може би Русе бе сред малкото изключения и БСП обсипа с оплаквания и сигнали Районната избирателна комисия.
Още около обед стана ясно, че целта на Слави Трифонов може да се смята за постигната. Поисканите от него мажоритарни депутатски избори, задължително гласуване и намаляване на държавните субсидии за партиите най-малкото ще бъдат разгледани в Народното събрание. Това следва от отчетената в 13 часа избирателна активност - 22.8% гласувани в допитването. По закон щом участниците в него надхвърлят 20% от имащите право на глас, референдумът влиза в парламента.
Броят избиратели по избирателните списъци на вчерашните избори за президент и вицепрезидент бе 6 834 278 души, за националния референдум в списъците за гласуване фигурираха 6 832 288 гласоподаватели. Разликата между двата спикъса е точно 1990 души.
Избирателите упражниха правото си на глас в 12 418 избирателни секции в страната, като в тази цифра не са включени секциите в специализираните заведения - такива ще има в затворите, болниците, домовете за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги.
Избирателни секции бяха разкрити във всичките 12 затвора в страната и в 16 ареста. 1311 българи, които в момента са на територията на затворите и арестите в страната, имат право да гласуват.
Право да гласуват общо за частичните избори за кметове, които се проведоха на три места в страната, имаха 90 455 избиратели. 88 882 от тях бяха с право да гласуват за кмет на столичния район „Младост“, 771 за кмет на кметство Грохотно, община Девин, и 802 за кмет на кметство Друмево, община Шумен.
Общият брой на секциите в чужбина бе 325 в 71 държави. Над 35 бяха те единствено във Великобритания - 53, в Турция и САЩ са по 35, в другите държави са под тази бройка.
Що се отнася до наблюдателите, 8 бяха регистрираните неправителствени организации. Общият брой на наблюдателите бе 2069. За проучването на екзитпол в деня на изборите бяха регистрирани 6 социологически агенции с общо 1668 анкетьори.