Каква е идеята на конкурс-спектакъла „Мис национален отбор“, с какво той се различава от останалите конкурси за красота, как насърчава масовия спорт, какви са ангажиментите на момичетата, които стават талисмани на националните отбори по футбол, волейбол и баскетбол. Това бяха само малка част от интересните подробности, които учениците от Дойче шуле и „Възраждане“ научиха директно от организаторката на шоуто Маги Вълчанова, от сегашните носителки на титлите по волейбол и баскетбол Симона и Ваня и от Радост Стоянова, която тази година ще представя Русе на конкурса.
Това е нова авторска идея, която ще се реализира на 20 ноември за трета година и за първи път извън София. Избрахме именно Русе, защото градът е Европейска столица на спорта за 2016 година, а освен това „Булстрад Арена“ технически отговаря на изискванията за провеждането на такъв конкурс. Това е спектакъл, който е единствен по рода си в България, а като шоу „Мис национален отбор“ прилича на „Виктория Сикрет“, разказа продуцентът и създател на спектакъла Маги Вълчанова. Тя подчерта, че това не е просто конкурс за красота, а конкурс с кауза, свързана с подкрепа за спорта и промотирането на българското пред чужденците. Вълчанова обясни, че докато 16-те момичета дефилират, ще има изпълнения на живо от известни български изпълнители, сред които Калин Вельов, Нина Николина, Павел и Венци, Габриела Йорданова, а водещ ще е Орлин Павлов. 
Организаторката на шоуто разясни, че ще бъдат избрани три красиви момичета, които ще имат една много отговорна задача - да подкрепят спорта и отборите, които представляват. Те стават талисман на съответните отбори за две години и тяхната основна дейност е да посрещат гостуващите отбори в народна носия и така да се популяризира българското по нестандартен начин. 
Радост Стоянова сподели пред учениците, че основният мотив да участва в конкурса е, че той е различен, има кауза и цел и те са спортът. Спортът в момента е в една пропаст, масовия спорт го няма, а професионалният спорт започва от масовия. Вие и ние сме хората, които трябва да дадем рамо на това и да започнем да изграждаме традициите, които са били преди, обърна се към учениците русенската красавица.