Несправедливо формираните цени на клиничните пътеки в педиатрията, крещящата необходимост от разкриване на общопедиатрична болница и липсата на медицински кадри. Тези проблеми открои на първо четене детският невролог проф.Иван Литвиненко, който е ръководител на катедра „Педиатрия“ към Медицинския университет в София и ръководител на клиниката по Детска неврология към Института по педиатрия. Водещият специалист бе в Русе по повод откриването на конференцията „Горещи точки в педиатрията“, чийто домакин е Канев център.
Конференцията се провежда за 12-та поредна година и вече е с международно участие. Радваме се, че инициативата ни се разрасна с годините и събира интереса на водещи специалисти от цялата страна. Тази година лектори ще бъдат педиатри от всички медицински университети в страната - Плевен, Пловдив, Стара Загора, Варна и София, заяви педиатърът от русенската УМБАЛ доц.Свилен Досев.
Своята подкрепа в начинанието изразиха ректорът на Русенския университет проф.Велизара Пенчева, която изтъкна колко важен е ангажиментът за детското здраве, и председателят на общото събрание на университета проф.Христо Белоев.
Малко са конференциите с история като тази, която се провежда в Русе, посочи проф.Литвиненко и изтъкна като изключителна ценност възможността за обмяна на опит с водещи специалисти. Отделно той посочи възхищението си от условията в „Канев център“, каквито в София нямало. Видният специалист обаче не пропусна да разкаже и за трудностите в медицината.
Педиатрите дават много, а получават малко. Всички правителства декларират, че педиатрията е приоритет, но никой не го е доказал с действията си. През годините се направиха няколко първи копки на общопедиатрична болница, но идеята остана в небитието, макар проф.Владимир Пилософ да продължава да прави отчаяни опити. Безумно е всички специалисти да са на различни места в града. Отделно педиатричните пътеки се финансират минимално, а и са определени несправедливо. Например пътеката за епилепсия е 300 лева, докато за стромашно разстройство - 700 лева, коментира с горчивина проф.Литвиненко.
Специалистът изтъкна и че в педиатрията има недостиг на медицински сестри като в София половината били в пенсионна възраст и получавали непривлекателните 450 лева заплата. Липсвали още анестезиолози и патоанатоми. Обиден е начинът, по който се прави медицина у нас, заяви още проф.Литвиненко.