Три социологически агенции са подали заявление в Районната избирателна комисия /РИК/, че ще правят паралелно преброяване на резултатите на президентските избори на изхода от секциите за гласуване. За екзит пола са се регистрирали „АФИС“, „Екзакта Рисърч Груп“ и „Алфа Рисърч“. Трима представители на „АФИС“ ще бъдат в Щръклево, другите седем ще бъдат на различни места в Русе - кв. „Дружба“, училище „Тома Кърджиев“. Анкетьори на „Екзакта Рисърч Груп“ ще има в 5 секции - 3 в Русе, 1 в Бяла и 1 в село Помен, а „Алфа Рисърч“ са пожелали да са основно в Русе. Това съобщи председателят на РИК Мирослава Маркова и подчерта, че една от новостите на предстоящите избори е, че изборният ден започва в 7 и приключва в 20 часа. Ако след 20 часа има избиратели в непосредствена близост до секцията, председателят събира личните карти и се продължава гласуването, но не по-късно от 21 часа, обясни още Маркова.
Изборите за президент са задължителни, а участието в референдума е по желание. Когато избирателят влезе да гласува, комисията трябва да напомни, че освен избори се провежда и допитване, а той да каже дали иска да гласува или не за референдум, допълни шефката на изборната администрация.
330 са секциите в областта, като до днес следобед е срокът за подаване на заявления за разкриването на допълнителни секции в ареста и болниците. 213 от секциите са в община Русе, като в тази бройка са включени и две подвижни секции. Заявленията за гласуване на хора с увреждания до момента пък са 110. По една подвижна урна ще има и в общините Бяла и Иваново.
В 20 секции в областта ще се проведе експериментално машинно гласуване. Те са разпределени така - в Бяла и Ветово по 2, а в Русе - 16, като в училище „Възраждане“ ще бъдат разположени 7, в училището по европейски езици - 2 и в Дойче шуле - 7. 
По наше предложение подготвихме писмо, с което пожелахме първоначалните секции, които бяха определени за училище „Алеко Константинов“ и в близост едно читалище да бъдат сменени, обясни Маркова.
Избирателят може да гласува по избор - машинно или с хартиена бюлетина. Машините ще бъдат доставени в събота след 14 часа, а членовете на комисиите вече са обучени и няма нищо притеснително, увери шефката на комисията, като допълни, че след приключване на изборите машините ще бъдат пробвани. Резултатите от машинното гласуване ще бъдат отразени в протокола, който се попълва за хартиените бюлетини от секционната избирателна комисия, като има допълнителна графа за машинното гласуване.
Общият брой на избирателите в областта е 217 652 души, като за Русе те са 155 106, за Бяла - 12 518, за Ветово -12 806, за Две могили - 8357, Иваново - 7869, Борово -5373, Сливо поле - 10 567 и за Ценово - 5056.