Неподписани бележки с призив към живеещите в квартал „Родина“ да се събудят и да не позволяват квартала да се превърне в ромско гето се появиха по дърветата около блоковете в района. Позивите предупреждават, че кварталът ще се изравни със Селеметя, а причината за това е изграждането на социални жилища за настаняване на социално слаби и представители на малцинствата. Бележките са анонимни, като в тях се посочва, че новият жилищен блок ще бъде построен върху общинска земя на улица „Белмекен“ в „Родина 3“. В разпространените съобщения е цитиран и зам.-кметът Димитър Наков, според когото мястото на този блок няма как да е в друг район на града, тъй като квартал „Родина“ е определен за зона за въздействие със социален характер според интегрирания план за градско възстановяване и развитие. 
Зам.-кметът Наков каза за „Утро“, че програмата търпи изменения и вече е отпаднало настаняването на малцинствени групи, като подчерта, че в блока ще има социални общински жилища. Той обясни, че квартал „Родина“ е определен за социална зона и затова там, наред с изграждането на социални жилища, ще има и редица мащабни строителни дейности, с които кварталът ще придобие изцяло нов облик. Зам.-кметът допълни, че не е чувал за подобни бележки с призиви, които се разпространяват, но коментира, че темата се използва предизборно.
А иначе се предвижда блокът да е с два входа и около 40 жилища за социално слаби, като тепърва ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за строителните дейности.