Мястото на 27-годишния Бисер Илиев продължава да е в ареста, въпреки че разследването срещу него е приключило и предстои делото да тръгне в съдебна зала. Това реши окончателно състав на Русенския окръжен съд и не пусна младия мъж под домашен арест или парична гаранция.
Впрочем Бисер бил на крачка да се сдобие с доброволна присъда, след като направил пълни самопризнания, че е принуждавал 17-годишно момиче да проституира. Той се споразумял с прокуратурата на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок, но в средата на октомври Районният съд не одобрил присъдата. 
Според обвинението младият мъж върти трафик на жени, като конкретните данни са за 17-годишна тийнейджърка, която със заплахи и насилие била карана да продава тялото си.
Прокуратурата изтъкна, че Бисер трябва да стои под ключ, тъй като, ако е на свобода, може да въздейства на момичето и на свидетелите по делото, а отделно тежестта на обвинението му никак не била за подценяване. Имало данни и че преди мъжът е заплашвал семейството на тийнейджърката и нищо няма да му попречи да го направи отново.
Двамата му адвокати пък посочиха, че младият мъж е с чисто съдебно минало и няма други дела, които да се водят срещу него. А опасността да се укрие от правосъдието или да извърши друго престъпление, била чисто хипотетична, а не подчинена на факти. Въпреки това защитниците не успяха на този етап да извоюват свободата на своя клиент.
По време на задържането му през август стана ясно, че Бисер се издържал от склоняване на момичета към проституция, като наемал квартири.